Lehtikuva/Vesa Moilanen

Asukkaiden näkemys lähiluonnon tärkeydestä hukkuu pääkaupungin mahtipontisten rakennushankkeiden alle. Helsingissä on menossa ennennäkemätön määrä konflikteja asukkaiden ja kaupungin koneiston välillä. Ne koskevat lähiluontoa, jonka asukkaat haluavat säilyttää tiivistyvässä kaupungissa.

Suurimmassa osassa kiistoista asukkaiden kanta on hävinnyt. Viimeaikaisista tapauksista mainittakoon Pirkkolan kalliometsän jääminen jättihallin alle Keskuspuistossa ja Kumpulan kallioiden räjäyttäminen suurpäiväkodin alta. Seuraava kiista käytäneen Haagan Riistavuoren metsiköstä, joka uhkaa jäädä Vihdintien kaupunkibulevardin alle.

Joitakin voittojakin asukkaat ovat saavuttaneet, mutta vasta tuomareiden päätösten jälkeen pitkien oikeustaisteluiden tuloksena.

Rakennusbuumin taustalla on kaupungin virallinen kasvutavoite. Pääkaupunkiin uskotaan muuttavan vuoteen 2050 mennessä vähintään 260 000 uutta asukasta, ja heille pitää saada asuntoja. Missään ei ole käyty julkista keskustelua siitä, haluammeko Helsingistä betonista miljoonakaupunkia. Ja pitääkö viheralueet uhrata? Kenen näkemysten mukaan kaupunkia kehitetään?

Pääkaupungissa vaikuttaa vahvasti ryhmä, joka on ottanut nimekseen ”Lisää kaupunkia Helsinkiin”. Se oli alun perin Facebook-ryhmä, joka on muuttunut pienestä keskusteluryhmästä vaikutusvaltaiseksi lobbausjärjestelmäksi, jossa vaikuttaa joukko itseoppineita kaupunkisuunnittelijoita. Se haluaa tiivistää kaupunkia hinnalla millä hyvänsä.

ILMOITUS

Ryhmän keskuudesta on noussut useita vaikutusvaltaisia vihreitä poliitikkoja, joita voi kutsua betonivihreiksi tai betoninhalaajiksi. Jotkut heistä luonnehtivat itsekin itseään näin.

Vihreiden poliitikkojen lisäksi myös monet virkamiehet näyttävät kuuntelevan betoninhalaajien mielipiteitä, jotka vievät kaupunkiamme yhä massiivisempaa rakennetta kohti. Asukkaiden huuto lähiluonnon puolesta hukkuu katerpillareiden ja nostureiden jylinään.

Nyt on korkea aika nostaa Helsingin asukasdemokratia, viheralueiden kohtelu ja lähiluonnon merkitys kunnallisvaalien keskeiseksi teemaksi. Äänestäjällä on oikeus tietää, millaista tulevaisuutta hänen ehdokkaansa kaupungille havittelee.

Jaana Kanninen
Helsinki

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!