Lehtikuva/Philip Davali

Astra Zenecalla on ollut merkittäviä toimitusviivästyksiä Euroopassa.

Tanskassa Astra Zenecan koronavirusrokote voidaan jatkossa antaa kaikille yli 18-vuotiaille, linjaavat maan terveysviranomaiset. Aiemmin rokotteen yläikäraja oli 65 vuotta.

Rokotteesta annetaan kaksi annosta, joiden välillä voi olla 12 viikkoa.

Tanska perustaa päätöksensä Britanniasta saatuihin tutkimustuloksiin rokotteen tehosta koronavirusta ja sen aiheuttamaa tautia vastaan myös iäkkäämmillä ihmisillä.

– Se on nyt vahvistettu suuressa mittakaavassa ja olosuhteissa, jotka eivät ole samalla tavalla kontrolloituja kuin rokotteen hyväksyntätutkimuksissa, sanoo terveyshallinnon yksikön päällikkö Bolette Söborg.

Tanska liittyy päätöksellään useiden muiden maiden joukkoon, jotka ovat päättäneet Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten poistamisesta tai yläikärajan nostamisesta.

ILMOITUS

Ruotsissa, Belgiassa ja Saksassa rokotetta voidaan antaa myös yli 65-vuotiaille. Ranska puolestaan laajensi ikähaarukkaa niin, että Astra Zenecan rokotetta voidaan nyt antaa myös 65–74-vuotiaille. Suomessa rokote annetaan 18–69-vuotiaille.

Italia estänyt rokotetoimituksen Australiaan

Italia on estänyt Astra Zenecan koronarokotetoimituksen Australiaan. Lähetyksessä oli yli 250 000 rokoteannosta. Ne olivat peräisin Italiassa sijaitsevasta rokotetehtaasta.

Italia on ensimmäinen Euroopan unionin maa, joka on käyttänyt uutta mekanismia, jolla mahdollistetaan rokotetoimitusten pysäyttäminen unionin ulkopuolelle. Lähetys EU:n ulkopuolelle voidaan estää, jos rokotteita tarjoava yritys ei ole täyttänyt sopimusvelvoitteitaan unionissa.

Toimituksen estämistä perusteltiin muun muassa unionin ja Italian rokotepulalla ja rokotetoimitusten viivästymisellä alueella. Euroopan komission kerrotaan hyväksyneen Italian toiminta.

Astra Zenecalla on ollut merkittäviä toimitusviivästyksiä Euroopassa. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Astra Zeneca on toimittamassa vain noin 40 prosenttia vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden sovituista rokotteista.

Australiassa tuotetaan rokotteita

Australian terveysministeriöstä kerrotaan, että Italian päätöksellä ei ole merkittäviä vaikutuksia tulevien viikkojen rokotejakeluun. Maa on jo saanut Astra Zenecan rokotetta 300 000 annosta.

Australiassa on tarkoitus kasvattaa Astra Zenecan kotimaista rokotetuotantoa. Maassa on tarkoitus valmistaa noin 50 miljoonaa rokoteannosta.

Koronarokotukset alkoivat Australiassa viime kuussa. Noin 25 miljoonan asukkaan maassa on todettu yhteensä noin 25 000 koronatartuntaa. Päälle viiden miljoonan asukkaan Suomessa tartuntoja on kirjattu yli 60 000.