Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton Lohikoski vaatii lisätukea kulttuurille.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on huolissaan koronakriisin vaikutuksista kulttuuri- ja tapahtuma-alaan. Hän kysyykin hallitukselta terveysturvallisten kulttuuritapahtumien järjestämissuunnitelmasta sekä menetettyjen lipputulojen hyvittämisestä.

– Koronaepidemia uhkaa näivettää koko kulttuuri- ja tapahtuma-alan. Monen työntekijän, yrittäjän, freelancerin ja taiteilijan toimeentulo on vaarantunut. Tarvitsemme edelleen uusia tukitoimenpiteitä, jotka huomioivat kulttuuri- ja tapahtumatuotantoalan erityisluonteen, Lohikoski sanoo.

Hän pohtii, miten esiintyjille jatkossa korvataan rajoitusten vuoksi myymättä jääneistä pääsylipuista aiheutuvat lipputulojen menetykset.

Tarvitaan uusi hyvitysjärjestelmä.

Isoja riskejä

Lohikoski muistuttaa siitä, että eriasteisia rajoitustoimia on ollut käytössä jo pian vuoden ajan. Maaliskuusta 2020 alkaen konsertteja, teatteriesityksiä tai muita tapahtumia on voinut järjestää joko rajatulle yleisölle tai ei ollenkaan.

Tapahtumateollisuus on pysähdyksissä, kun tapahtumia ei uskalleta suunnitella, vaikka hallitus on tukenut luovia aloja koronaan liittyvillä lisämäärärahoilla useissa lisätalousarvioissaan vuosina 2020 ja 2021.

ILMOITUS

Pitkittyvät rajoitustoimet voivat perua tehdyt suunnitelmat ja taloudelliset satsaukset valuvat hukkaan.

– On kohtuutonta, että esimerkiksi kesätapahtumien järjestäjät joutuvat ottamaan isoja taloudellisia riskejä, kun koronatilanne on edelleen hyvin epävarma kesän osalta. Tapahtumien osallistujamääriä jouduttaneen rajoittamaan vielä pitkään, ja siksi tarvitaan uusi hyvitysjärjestelmä, jolla valtio kompensoi myös rajoitusten vuoksi menetettyjä lipputuloja, Lohikoski sanoo.

Lohikoski jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.