Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliitto on pitänyt vaatimusta esillä kymmenen vuotta.

Kansanedustaja Merja Kyllönen peräsi kotimaista rokotetuotantoa eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hän piti perusteltuna, että EU on tehnyt rokotetilauksia yhteishankintana, mutta valmistus- ja toimitusaikataulut eivät ole pitäneet.

– Tulevaisuudessa suomalaisten terveys ei saa olla kiinni ylikansallisten yhtiöiden monimutkaisista sopimusjärjestelyistä vaan rokotteiden saatavuus on turvattava.

Suomen oma rokotetuotanto loppui vuonna 2003. Kyllönen sanoi vasemmistoliiton vaatineen kymmenen vuotta tuotannon uudelleen käynnistämistä.

– Nyt on nähty, että tarve suomalaiselle tuotannolle on akuutti. Meillä tehdään jo nyt maailmanluokan tutkimusta ja kehitystä, Kyllönen totesi ja kysyi, onko Suomessa valmiutta kotimaisen tai yhteispohjoismaisen rokotetuotannon edistämiseksi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vastasi, että kyllä on ja asiaan on jo valmistauduttu.

– Meillä on hallituksen puolelta jo rahoitusvalmius siihen, että pystymme rahoittamaan mikäli tällainen tulee.

Lintilän mukaan pitää erottaa kaksi asiaa, tutkimus ja rokotteen valmistaminen. Suomessa on kolme yliopistoa hyvin pitkällä tutkimuksessa ja hallituksella on valmius heidän auttamiseensa. Mutta tuotannon rahoituksen saamiseksi pitää olla aito yritys.