Lehtikuva/Markku Ulander

Eduskunnan kyselytunti alkoi torstaina perussuomalaisten kysymyksellä autoilun kustannuksista. Perussuomalaisten Jukka Mäkynen syytti hallitusta polttoaineiden hinnan noususta ja jopa kahden euron litrahinnoista tulevaisuudessa.

Liikenneministeri Timo Harakka oli erinomaisesti valmistautunut kysymykseen. Hänen mukaansa hintaa mahdollisesti nostava liikenteen päästöjen puolittaminen oli alunperin Juha Sipilän hallituksen tavoite, jota myös perussuomalaiset hallituksessa ollessaan kannattivat.

– Kova tavoite, mutta ei keinoja. Siitä alkoi tämä villi arvailu bensan hinnan noususta, jota nyt toitotatte, Harakka sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaisilla on kuitenkin vanhaa tietoa ja nykyinen hallitus etsii keinot, jolla lupaukset lunastetaan oikeudenmukaisesti.

– Nuo villit arviot eivät ota huomioon niitä 19 toimenpidettä, jotka nyt lähtevät liikkeelle ja seuraava vaihe on bio-osuuden kasvattaminen. Ja tätähän perussuomalaiset kannattavat. Te kannatatte polttoaineen hinnan nousua, kun se tapahtuu bio-osuutta kasvattamalla.

ILMOITUS

Harakan mukaan biopolttoaineet voivat tuoda Suomeen työtä ja hyvinvointia.

– Jos taas haluatte alentaa bensan hintaa, niin se on tulonsiirto suomenniemeltä Saudi-Arabian öljysheikeille ja Putinin lähipiirille, Harakka sivalsi.

Hän myös siteerasi tuoretta tutkimusta, jonka mukaan 59 prosenttia suomalaisista ei luota yhtään tai melkein ollenkaan perussuomalaisten vaalilupauksiin.

– Syy ilmenee tässä. Teillä on vanhat velat vielä maksamatta.

Harakka sanoi, että polttoaineen hinta on nyt sama kuin kymmenen vuotta sitten vaikka kaikki muu on kallistunut.