Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

797 uutta tartuntaa ei tullut yllätyksenä vaan noudattaa sitä kehitystä, mitä muualla on nähty.

THL:n tänään ilmoittamat 797 uutta koronatartuntaa on vuoden ajan kestäneen epidemian ennätys. Se veti Säätytalolle taas kerran kokoontuneet ministerit vakaviksi vaikka ei tullutkaan yllätyksenä. Tilanteen pahenemiseen varauduttiin jo viime viikolla kerrotuilla sulkutoimilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan tartuntatilanteen kehitys vastaa sitä, mistä on varoiteltu useita viikkoja.

– Aletaan olla sillä ison kansallisen kysymyksen äärellä, että aiommeko me suomalaiset tämän asian hoitaa.

Kiuru ei peitellyt turhautumistaan ministeriön ja alueiden väliseen näkemyseroon tarvittavista toimista. Työvälineitä tilanteen hoitamiseen tarkastellaan illan neuvottelussa.

– Kyllä tässä aika hiljaiseksi vetää se, että vaikka työvälineitä on pyritty hankkimaan, ei ole helppoa narulla työntää. Siltä osin koko kansakunnan näkökulmasta kaikkien toimijoiden tulee sitoutua siihen yhteiseen tahtotilaan, että tämä kolmen viikon tuleva sulku tulee onnistumaan täysimääräisesti. Epidemiatilanne pahenee ja myös ihmisten sietokyvyn näkökulmasta kantokyky alkaa varmasti heikentyä.

ILMOITUS

Kiurun mukaan nyt pitää porukalla pitää huolta siitä, ettei jouduta samanlaisiin tilanteisiin, joihin ”muualta maailmalta on kotikatsomoihin viestitetty”. On päinvastoin otettava sieltä oppia ja tehtävä etupainotteisesti toimia, ettei jouduta vielä vaikeampaan tilanteeseen.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, ettei tilanne tullut yllätyksenä, vaan se noudattelee Euroopan muissa maissa nähtyä kehityskulkua. Hän kiisti hallituksen joutuneen yllätetyksi muuntoviruksen takia. Lisätoimien tarvetta on arvioitu viikoittain.

Nyt Saarikon mukaan ihmisten välisiä kontakteja pitää saada nykyistä vähemmiksi. Perimmäinen syy koronatoimille on varmistaa terveydenhuollon kantokyky.

Kontaktien vähentäminen ratkaisevaa

Ministerit vetosivat kansalaisia ymmärtämään tilanteen vakavuuden.

– Me kaikki voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, kuinka tauti tästä eteenpäin kehittyy, korosti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Saarikon mukaan yhä enemmän pitää kiinnittää huomiota siihen, mitä rajoituksia suomalaiset jaksavat noudattaa.

– Hallitus voi suojella suomalaisia ottamalla näitä rajoituksia käyttöön, mutta viime kädessä me suojelemme toinen toisiamme vain noudattamalla niitä.

Sisäministeri Maria Ohisalo sanoi lukujen näyttävän tosi pahoilta ja varoitti niiden voivan nousta vielä suuremmiksi.

– Mitä paremmin vältetään kontakteja, sitä todennäköisemmin saadaan tautia painettu alaspäin. Puhutaan pykälistä, rajoituksista ja sanktioista, mutta lopulta pitää pystyä puhumaan siitä, että tautia torjutaan pitämällä etäisyyksiä.

Ohisalo ei pitänyt todennäköisenä viime kevään Uudenmaan sulun kaltaista liikkumisrajoitusta, koska tautia on jo kaikkialla.