Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee ravintola-asiaa tänään kokouksissaan.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) arvioi, että valiokunnan mietintö ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevasta hallituksen esityksestä valmistuu huomenna torstaina.

Vartiainen kommentoi asiaa STT:lle tekstiviestillä.

Eduskunnan talousvaliokunta ja perustuslakivaliokunta käsittelevät ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevaa esitystä tänään kokouksissaan. Perustuslakivaliokunnan on määrä antaa asiasta lausunto talousvaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa aamukahdeksalta alkaneessa kokouksessaan. Kokous loppui hieman ennen puolta päivää. Valiokuntaneuvos Mikael Koillisen mukaan ravintola-asian käsittely jäi kokouksessa kesken, ja sitä on tarkoitus jatkaa iltapäivällä järjestettävässä uudessa kokouksessa.

Suureen saliin torstaina?

Mikäli talousvaliokunnan mietintö valmistuu huomenna, eduskunta voi käsitellä asiaa huomisessa täysistunnossaan.

ILMOITUS

Talousvaliokunnan viikkosuunnitelmaan on merkitty kokous huomiselle kello 12. Eduskunnan täysistunto alkaa kello 16 suullisella kyselytunnilla, jonka jälkeen eduskunta voisi käsitellä ravintola-asiaa.

Eduskunta kävi eilen lähetekeskustelun ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevasta hallituksen esityksestä.

Mikäli asia etenee torstaina eduskunnan täysistunnon käsittelyyn, on kyseessä niin sanottu ensimmäinen käsittely.

Lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään täysistunnon toisessa käsittelyssä, joka voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua ensimmäisestä käsittelystä.

Suukopua toimielinten välillä

Hallitus ilmoitti viime viikolla kaavailevansa kolmen viikon ravintolasulkua 8. maaliskuuta alkaen.

Hallituksen kaavailut aiheuttivat suukopua toimielinten välillä. Helsingin Sanomien mukaan eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola lähettivät maanantaina hallitukselle kirjeen, jossa he arvostelivat hallitusta siitä, että se on kiirehtinyt eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien valmistelussa. Hallitusta muistutettiin siitä, että se ei voi asettaa eduskunnalle aikatauluja lakien käsittelyyn.

Myöhemmin Helsingin Sanomat kertoi myös, että pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi maanantai-iltana arvosteluun omalla kirjeellään. Lehden mukaan Marin kiisti yrityksen asettaa eduskunnalle aikatauluja.

Marinin vastauksen mukaan hallitus on tehnyt omaa aikatauluarviotaan lakien käsittelystä sen tiedon perusteella, mitä eduskunnasta on annettu.