Lehtikuva/Alex Wong

Christopher Wray kertoi kotimaiseen terrorismiin liittyvien tutkintojen määrän olevan kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2017, jolloin hän itse nousi liittovaltion poliisin johtoon.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja joutui tiistaina torppaamaan toistamiseen ex-presidentti Donald Trumpin republikaaniliittolaisten väitteitä siitä, että vasemmistolaisen Antifan aktivistit olisivat osallistuneet kongressitalon mellakointiin loppiaisena.

Uutiskanava NBC News kertoo, että FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan tähän päivään mennessä ei ole nähty todisteita siitä, että mellakoitsijoiden joukossa olisi ollut väkivaltaisia anarkisteja tai henkilöitä, jotka edustaisivat fasismia vastustavaa Antifaa.

Wray kommentoi loppiaisena tapahtunutta kongressitalon valtausyritystä senaatin oikeuskomitean kuulemisessa.

Maan edellisen presidentin Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta, mutta ex-presidentti vapautettiin odotetusti maan senaatissa.

Tiedusteluraportti käsiteltiin normaalien prosessien mukaisesti

ILMOITUS

Wray myös puolusti tiistaina sitä, miten hänen virastonsa oli toiminut hyökkäyksen alla. Viime viikolla kongressin viranomaiset todistivat niin ikään senaatissa, ettei heille ollut annettu loppiaisen alla tarpeeksi kattavia tilannekatsauksia.

Kyse oli FBI:n kenttätoimiston loppiaisaattona koostamasta ja Yhdysvaltain kongressin poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille sähköpostittamasta tiedusteluraportista, joka kertoi Trumpin kannattajien mahdollisesti suunnitelleen hyökkäystä kongressitaloon. Wray mukaan asia hoidettiin hänen oman käsityksensä mukaan kuitenkin viraston normaalien prosessien mukaisella tavalla.

Lisäksi Wray painotti väkivaltaisen ääriliikehdinnän lisääntyneen maassa viime vuosina ja kertoi FBI-agenttien tutkivan tällä hetkellä noin 2 000:ta kotimaiseen terrorismiin liittyvää tapausta. Luku on kaksinkertainen siihen verrattuna, miten paljon vastaavanlaisia tutkintoja oli käynnissä hänen noustessaan FBI:n johtoon vuonna 2017. Rasistiseen väkivaltaan liittyvä ääriliikehdintä ja erityisesti valkoisen ylivallan kannattajat ovat suurin yksittäinen osa kyseisiä tutkintoja.