Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Maat pysyvät naapureina, joten oppositiojohtajan mukaan toimeen pitää tulla jatkossakin – mutta ”ei enää mitään poliittisia pelejä”.

Suomessa vierailevan Svjatlana Tsihanouskajan mukaan myös Valko-Venäjän oppositio haluaa muodostaa ystävälliset suhteet Venäjän kanssa. Maat ovat ja pysyvät naapureina, joten jokin keino elää yhdessä täytyy löytää.

Tsihanouskajan mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän tuleva suhde voisi olla jopa parempi kuin se nykyään on, mutta sen täytyy kuitenkin olla läpinäkyvä ja ymmärrettävä molemmille osapuolille.

– Ei enää mitään poliittisia pelejä, Tsihanouskaja sanoi Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa.

Tsihanouskajan mukaan Venäjällä voisi olla roolinsa välittäjänä uusiin vaaleihin tähtäävissä neuvotteluissa Valko-Venäjän kansan ja maan nykyisen hallinnon kanssa. Toistaiseksi opposition yritykset ottaa yhteyttä Venäjän johtoon eivät ole tuottaneet tulosta.

Katri Makkosen haastatteleman Tsihanouskajan mukaan Venäjän kanssa keskustelemaan tottuneella Suomella voisi olla Etyjin jäsenenä mahdollisuus myötävaikuttaa neuvottelujen käynnistämisessä.

ILMOITUS

Suomi voisi myötävaikuttaa

Toistaiseksi Venäjän suostumisesta minkäänlaiseen rooliin neuvotteluissa ei ole merkkejä. Tsihanouskajan mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että Venäjän johto alkaa kyllästyä Lukashenkaan, josta aiheutuu yhä enemmän ongelmia.

Tsihanouskajan mukaan valkovenäläisten myönteinen suhtautuminen venäläisiin ei ole muuttunut kielteisemmäksi, sen sijaan suhde Kremliin eli Venäjän johtoon on.

–  Koska meidän näkökulmastamme Lukashenkan tukeminen merkitsee tukea väkivallalle ja kiduttamiselle, Tsihanouskaja sanoi.

Tsihanouskaja tapaa myöhemmin tänään presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä. Huomenna ovat vuorossa tapaamiset pääministeri Sanna Marinin (sd.) sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.