Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ratkaisusta Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja ministeriön kiistaan on määrä kertoa huomenna. Kaikki avit tulevat tulkitsemaan lakia yhtenäisesti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on pyytänyt kansalaisilta ja yrittäjiltä anteeksi sitä, että eri tahoilla on ollut erilaisia käsityksiä tartuntatautilain tulkitsemisesta ja muun muassa siitä, millä ehdoilla liikuntapaikkoja suljetaan. Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto etsivät yhteistä tulkintaa tänään maanantaina ja siitä tiedotetaan huomenna.

Marin painotti hallituksen tiedotustilaisuudessa iltapäivällä, että asia on avin päätösvallassa.

Etelä-Suomen avi ja sosiaali- ja terveysministeriö kokoustivat aiheesta jo aiemmin tänään, mutta tuolloin ei saatu selvyyttä siihen, mitkä ovat yksityisten tilojen mahdollisuudet pysyä osittain auki. Asiasta kertoi STT:lle Etelä-Suomen avin terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen.

Floréen kuvaili ministeriön kanssa aamulla käydyn keskustelun olleen hengeltään rakentava ja että asioissa on saatu ”yhteinen suunta”. Tarkemmin hän ei keskustelujen sisältöä avannut.

Etelä-Suomen avi ja ministeriö ovat olleet erimielisiä siitä, miten tartuntatautilain pykälää 58 g pitäisi tulkita asiakas- ja osallistujatiloja koskevien rajoitusten suhteen.

ILMOITUS

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että sen pohjalta voitaisiin sulkea sisätilat, joissa tavanomaisesti on tai voi olla yli 10 henkeä. Avin tulkinnan mukaan tilat saavat olla auki, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen. Rajatuissa ulkotiloissa sulkumääräys koskee yli 50 hengen tiloja.

Pykälä koskee muun muassa kuntosaleja, yleisiä saunoja, kylpylöitä sekä sisäleikkipuistoja.

Avien tulkinta yhtenäinen

Floréenin mukaan kaikkien aluehallintovirastojen tulkinta asiassa tulee olemaan yhtenäinen, vaikka ne tekevätkin päätöksensä itsenäisesti. Etelä-Suomen avin viimeviikkoinen päätös oli ensimmäinen uuden tartuntatautilain mukaan tehty päätös aluehallintovirastoissa.

– Kun tämä on kuitenkin edessä muillakin alueilla, niin on tärkeää, että jos ja kun päivitetään tätä ajattelutapaa ja tulkintaa, se on sitten yhteinen aluehallintovirastoilla, Floréen sanoo.

Keskustelut jatkuvat maanantaina sekä ministeriön kanssa että aluehallintovirastojen kesken.

Rajoitukset voimaan tänään

Etelä-Suomen avin päätökseen pohjautuvat rajoitukset ovat voimassa tästä päivästä alkaen. Perjantaina annettu päätös on voimassa maaliskuun 14. päivään saakka, ellei avi anna asiasta uutta päätöstä.

Rajoitukset koskevat vain osaa Etelä-Suomen avin alueesta: Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kauniaista, Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa. STM on arvostellut avia myös alueellisesta rajauksesta.

Harrastukset sallittu myös vuonna 2008 syntyneille

Etelä-Suomen avi kertoi lisäksi maanantaina, että se on korjannut perjantaista päätöstä lasten harrastustoiminnan osalta. Avin mukaan myös vuonna 2008 syntyneet lapset voivat jatkaa harrastamista.

Avin perjantaisen päätöksen mukaan suljettuja tiloja voitaisiin käyttää niin, että vuonna 2009 syntyneet ja sitä nuoremmat lapset voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa tiloissa. Hallitus oli kuitenkin jo torstaina linjannut, että ohjattua harrastamista voivat jatkaa 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat.

Korjauksen jälkeen avin päätös noudattaa hallituksen linjausta ja sallii myös vuonna 2008 syntyneiden lasten jatkaa harrastustoimintaa.