Lehtikuva/Hanna Matikainen

Vasemmistoliitto on toistuvasti esittänyt puuttumista ay-liikkeen ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen verovapauteen.

Suomen suurin asuntosijoitusyhtiö Kojamo on ollut valtava tulonlähde ammattiliitoille, kertoo Ylen MOT tänään nähtävässä ohjelmassa Ammattiliittojen suuri asuntorahastus.

Ammattiliitot ovat saaneet tuloja Kojamosta viimeisen vuosikymmenen aikana noin 915 miljoonaa euroa osinkoina ja osakkeiden myynnistä saatuina tuloina. Yleishyödyllisinä toimijoina ammattiliitot ovat saaneet tulonsa verovapaana.

Kojamo on pörssiyhtiö, jonka suurimpia omistajia ovat eläkevakuutusyhtiöt ja ammattiliitot.

Vasemmistoliitto on esittänyt jo vuosia, että ay-liikkeen verovapauteen pitäisi puuttua. Kojamo oli edellisen kerran julkisuudessa vuosi sitten helmikuussa 2020 jättiosinkojensa takia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti tuolloin, että tilanteeseen ”auttaisi SDP:n ja vasemmistoliiton ajama lähdevero, jota kokoomus tähän asti raivokkaasti on vastustanut (kuten kaikkia muitakin oikeudenmukaisuutta lisääviä vero-uudistuksia)”.

ILMOITUS

Puolueen kanta löytyy myös maaliskuussa 2019 julkaistusta Mistä rahat -ohjelmasta .

”Suomen veropohjaa voisi tiivistää asettamalla pienen lähdeveron nyt osinkoveroista vapautettujen yhteisöiden osingoille. Valtaosan tästä maksaisivat ulkomaiset sijoitus- ja eläkerahastot. Esimerkiksi viiden prosentin lähdeveron on arvioitu tuottavan 250 400 miljoonaa euroa vuodessa”, ohjelmassa todetaan.

Syrjimättömyysperiaatteen vuoksi vero koskisi kuitenkin myös kotimaisia eläkerahastoja sekä yleishyödyllisiä yhteisöjä ja säätiöitä.

”Yhdessä veropohjaa laajentamaan”

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo muistutti puolueen kannasta maanantaina ja kutsui muut puolueet laajentamaan veropohjaa myös tältä osin.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kirjoitti Facebookissa vasemmistoliiton kritisoineen vuosia Satoa ja Kojamoa siitä, että ne ovat luopuneet kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista ja ryhtyneet tavoittelemaan maksimaalista voittoa.

”Samaan aikaan kokoomus ja osa vihreistä on päinvastoin vaatinut, että rakennetaan vielä nykyistäkin enemmän ´markkinaehtoista` kovanrahantuotantoa. Juuri sitä nämä Satot ja Kojamot tekevät.”

Arhinmäki antoi neuvon:

”Jos näet tänään oikeistolaisen taas kauhistelemasta Kojamoa, kysy häneltä eikö se toteutta juuri sitä asuntotuotantoa, mitä kokoomus erityisesti ajaa. Vasemmisto ei halua lisää Satoja ja Kojamoita, kokoomuksen politiikka juuri edistää niitä.”

Liian vähän omakustannevuokra-asuntoja

Arhinmäen mukaan suuri ongelma on se, että entistä harvempi tarjoa omakustannevuokra-asuntoja.

”Kaupungin ARA-vuokra-asunnot toimivat omakustanneperiaatteella. Asukkaat maksavat jokaisen euron ja sentin sekä hoito- että pääomakustannuksista. Siitä näkökulmasta on väärin puhua ´tuetusta` asumisesta. Ainoa tuki on hiukan alempi tontinvuokra, mutta kaupunki saa hyvää tuottoa myös kaupungin vuokratalojen tonteista.”

Aikaisemmin Sato ja Kojamon edeltäjä VVO tarjosivat näitä. Kun korkotukirajoitukset loppuivat, yhtiöt nostivat ”kohtuuttomasti vuokria ja alkoivat tehdä suuria voittoja”.

Ylen mukaan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kannattaa viiden prosentin lähdeveroa ammattiliitoille ja muille yleishyödyllisille yhteisöille. Teollisuusliitto on saanut Kojamosta viimeisen vuosikymmenen aikana yli 150 miljoonaa euroa.