Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kokoomus on viimeksi ollut samassa tilanteessa vuonna 1932. Sen jälkeen J.K. Paasikivi ohjasi puolueen pois äärioikeiston kainalosta.

Helsingin pormestariehdokas Kirsi Piha ei ollut ensimmäinen eikä edes toinen kokoomuslainen, joka sai tarpeekseen puolueensa kirjoitettujen arvojen ja käytännön tekojen välisestä ristiriidasta. Rovaniemeläinen ”feministinen luontoaktivisti” ja reserviläinen Josefi Tiirola kertoi jo 12. helmikuuta eronneensa kokoomuksesta ja jättäneensä kuntavaaliehdokkuuden.

”Syynä ovat arvoihin liittyvät ristiriidat kokoomuksen sisäisten linjojen kanssa. En voi hyväksyä samassa puolueessa ihmisryhmiin kohdistuvaa vihaa ja alistamista”, Tiirola perusteli.

[dorishtm]

[/dorishtml]

Hänen mukaansa kokoomuksen suunnasta käydään kamppailua ja jotkut kutsuvat itseään kokoomuksen persusiiveksi.

Valloilleen ruiskukkien sota rävähti lauantaina, kun Kirsi Piha ilmoitti vetäytyvänsä kuntavaaleista ja pormestariehdokkuudestaan. Hän perusteli asiaa muun muassa sillä, että ”ihmisarvolla ei politikoida”.

”Kokoomuksen perusarvo ei ole ajatus siitä, että missä ihminen – siellä ongelma vaan ennemmin missä ihminen – siellä mahdollisuus”, Piha kirjoitti blogissaan eikä ole kommentoinut ratkaisuaan sen ulkopuolella.

ILMOITUS

Muutama tunti ennen Pihan ilmoitusta kuntavaaliehdokkuutensa perui yrittäjä Hanna Gullichsen. ” Ihmisryhmiä tarkoituksellisesti loukkaavat puheet eivät kuulu sivistyspuolueeseen”, hänkin perusteli.

Asetelma kuin vuonna 1932

Kokoomuksessa kamppailevat aina arvoliberaalit ja arvokonservatiivit, mutta nyt laiva seilaa ilman kapteenia. Perussuomalaiset on kilpailevana oikeistopuolueena sekoittanut kokoomukset pasmat enemmän kuin 90 vuoteen.

Veteraanikansanedustaja Erkki Tuomioja vertasi tilannetta vuoteen 1932, jolloin kokoomus julisti puoluekokouksessaan, että on edettävä isänmaallisen kansanliikkeen (IKL) hengessä.

Puolitoista vuotta myöhemmin vuoden 1933 eduskuntavaaleissa kokoomus oli vaaliliitossa IKL:n kanssa ja menetti 24 paikkaa. Vaalien jälkeen kokoomuksen johtoon valittiin J.K. Paasikivi, joka teki selvän pesäeron IKL:ään.

”Kokoomus ja Suomi tarvitsisivat nyt tämän ajan uuden Paasikiven”, Tuomioja totesi Facebookissa.

Samaa mieltä sunnuntaina oli kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen: on linjanvedon paikka ”paasikiviläisittäin”.

Kaikkialla näkyy kommunismia

Mitä kokoomuksessa siis tapahtuu?

”Päivystävä ay-aktivisti” Teemu Hiilinen on koonnut Twitteriin hyvän ketjun siitä, miten kokoomuksen oikea laita pyyhkii pöytää puolueohjelmilla ja puheenjohtaja Petteri Orpon mainostamilla faktoilla ja hyvällä käytöksellä.

Kokoomuksessa on yllättäen nostettu ”kommunismin” vastustaminen ylimmäksi tavoitteeksi ja ”kommunismia” nähdään kaikkialla samalla lailla kuin hurahtaneimpien perussuomalaisten piirissä.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva ja espoolainen kuntavaaliehdokas Tere Sammallahti ovat kannatukseensa nähden muokanneet voimakkaasti kokoomuksen julkikuvaa. Samoin anonyymi Twitter-tili Päivän byrokraatti, jonka taustalla uskotaan myös olevan kokoomuslaisia.

Kokoomuksessa vastustetaan ”yltiösateenkaarismia” ja luokitellaan julkisen liikenteen käyttäjät ”lähtökohtaisesti huonommiksi kaupunkilaisiksi kuin ne jotka eivät käytä”.

Ohjelmat jäävät sanahelinäksi

Kuntavaalien vaalilupauksessaan kokoomus lupaa toimia suvaitsevaisesti vähemmistöjä kohtaan. Lupaukset ja ohjelmat ovat pelkkää sanahelinää, jos niitä ei noudateta myös käytännössä.

Alussa mainittu kuusi vuotta kokoomuksen jäsenenä ollut Josefi Tiirola kirjoitti blogissaan , että puolueessa on vähemmistövihaa.

”Kaikki läheskään eivät tätä edes hyväksy ja yrittävät taistella tätä vastaan. Taistelu on kuitenkin lähes muuttunut väsytystaisteluksi, sillä kunnolliset toimet puuttuvat melkein kokonaan. Kokoomuksessa oleva vähemmistöviha ei myöskään aina ole syvän päädyn ankeilua, vaikka sitäkin kyllä valitettavasti esiintyy.”

Suurimpana ongelmana hän ei kuitenkaan pitänyt jäseniä vaan sitä, miten kokoomusta johdetaan.

Edessä on linjavaali

Heikoksi johtajaksi osoittautuneen Petteri Orpon lähtö voi olla edessä jo kesällä, jos kokoomus häviää kuntavaalit.

Vaalien mahdollinen siirto tuo jatkoaikaa, mutta ei poista itse ristiriitaa, jossa kokoomus yrittää samaan aikaan näyttää edistykselliseltä ja tekee itseään tykö perussuomalaisille seuraavia hallitusneuvotteluja ajatellen.

Orpon jälkeen kokoomuksessa käydään aito linjavaali: Halla-ahon peesiin vai Paasikiven linjalle?