Ari Wahlsten naittaa nautittavasti kovaksikeitetyn perinteen nyky-Suomen ilmiöihin.

Hard boiled eli kovaksikeitetty on rikoskertomuksen muoto, jolla on ikää noin sata vuotta. Ensimmäiset kyynisistä yksityisetsivistä kertovat tarinat ilmestyivät vuonna 1920 aloittaneessa Black Mask -lehdessä.

Suomi ei ole kovin otollinen maaperä dekkariperinteelle, joka sijoittuu suurkaupunkeihin ja joissa rehottavat korruptio, rikolliset miehet sekä kohtalokkaat naiset. Ari Wahlsten on kuitenkin onnistunut sulauttamaan Kit Karismansa Philip Marlowen jalanjälkiin ihan kuin se olisi maailman luonnollisin asia. Sillä erotuksella, että tummapintainen Kit Karisma on kyynisen sijaan pikemminkin romanttinen sankari.

Vanhan maailman charmia Karismaan tuovat hänen mielimusiikkinsa suomalaiset tangot ja kohtelias puhetapa. Sanat herra, rouva ja neiti kuuluvat hänen sanavarastoonsa.

Kovaksikeitetyt dekkarit lähtevät usein liikkeelle siitä, että yksityisetsivä kutsutaan niin sanottuihin parempiin piireihin ottamaan vastaan toimeksianto. Niin tapahtuu myös viidennessä Kit Karisma -dekkarissa Ikiuni.

Uhkailujen kohteeksi joutuneen paparazzi-valokuvaajan tapauksesta käynnistyy maukas murhamylly, joka vie Kit Karisman vaarallisten valokuvien, kiristyksen ja politiikan pariin. Tarinassa on epäsuhtaisia liittoja, juonitteluja, väkivallan ammattilaisia ja sotkuisia sukulaisuussuhteita napakasti kerrottuna ennen kuin viimeiset laukaukset kajahtavat helsinkiläishotellissa.

ILMOITUS

Dialogi on lakonista ja näppärää juuri niin kuin pitääkin. Wahlsten näyttää perinnetietoisuuttaan siinäkin pudottelemalla Kit Karisman suusta lauseita, joista löytyy suomennoksia alan keskeisten teosten nimistä – ja sellainenhan on kirjankin nimi: Ikiuni – Big Sleep.

Ikiunessa on menneiden vuosikymmenten fiktiivisen Los Angelesin henkeä Helsinkiin siirrettynä, mutta tarina uusnatseista ja poliittisesta salaliitosta on tätä päivää. Ei mikään helppo yhdistelmä, mutta toimii komeasti. Jännitystä riittää ja loppu yllättää kokeneenkin dekkarien lukijan.

Timo Numminen on kehittänyt kansikuvissaan Kit Karismalle sopivan coolin ulkomuodon, joten paketti on lajissaan täydellinen.

Ari Wahlsten: Ikiuni. 239 sivua, CrimeTime.