Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Budjettiriihen jälkeen on tullut selväksi, että Suomen hallitus ottaa velkaa ensi vuodelle ennätyksellisen paljon. Hallitus puolusteli velanottoa sillä, että velanotto koostui pääasiassa korona-kriisin torjunnasta, ilmastopolitiikasta ja vähempiosaisten tukemisesta.

Korona-kriisin taittaminen, toimeentulotuen epidemiatuki ja oppivelvollisuuden pidentäminen ovatkin hallituksen hienoja saavutuksia, jotka vain elvyttävä talouspolitiikka on voinut saada aikaan.

Valitettavasti hallituspuolueet pettävät äänestäjänsä hyväksyessään ensi vuoden budjettiin kohtuuttoman velanoton kalliisiin hävittäjiin.

Tuo hankinta sitoo tulevat hallitukset kohtuuttomaan velanottoon myös tulevaisuudessa. Kun parin vuoden päästä taloutta aletaan sopeuttamaan, leipä viedään suusta ja rahat laitetaan F-35-hävittäjien tankkiin puolustusmenojen kasvaessa vuosittain yli puolella. Siinä vaiheessa oikeisto tulee syyllistämään vasemmistoa kohtuuttomasta velkaantumisesta, joka on ajanut ihmiset talouskurimukseen. Ja oikeassa ovat, punavihreä hallitus velkaantuu kohtuuttomasti – kymmenen hävittäjämiljardia liikaa pahimman kriisin keskellä. Tämä tietysti ei velkaantumisesta hallitusta soimaavia perussuomalaisia tai kokoomusta kiinnosta. Kun aseteollisuudesta puhutaan, ei oikeistolla ole velkakattoa.

Ennen vaaleja SDP, vihreät ja vasemmistoliitto kaikki esittivät avointa kritiikkiä hävittäjähankintaa kohtaan. Nyt SDP ei pukahda sanaakaan. Vihreät tyrivät ja hiljentyvät hävittäjähankinnan kohdalla, vaikka kovin olivat lähdössä hallituksesta, jos se ei tee tarpeeksi kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa. Saastuttavilla hävittäjilläkö vihreiden kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa sitten ajetaan? Ainoa puolue, joka on hallituksessa ollessaan kritisoinut hävittäjähankintaa, on ollut vasemmistoliitto, ja hyvä edes niin. Nyt budjettiriihen jälkeen vasemmistoliitto käänsi kuitenkin kelkkansa.

Miten vasemmistoliitto kehtasi antaa varoituksen Johannes Yrttiaholle ja moitteet Markus Mustajärvelle siitä, että he kannattivat hävittäjien tilausvaltuutuksen poistamista ensi vuoden budjetista?

Yrttiaho ja Mustajärvi näkivät siis Suomen kansan enemmistön mukaisesti, että velanotto hävittäjiin ei ensi vuonna kannata koronakriisin aiheuttamien kulujen vuoksi. Kaiken tämän jälkeen vielä ihmetellään, että nukkuvien puolue kasvaa. Ketä nyt äänestän, kun tunnen oloni petetyksi?

Rony Ojajärvi
Joensuu