CC BY-SA 3.0/Kalle Karlsson

Turun Vasemmistoliitto vaatii taiteelle tiloja ja tukea.

Turun Vasemmistoliitto muistuttaa siitä, että kaupungissa on ollut pitkään huutava pula taiteentekijöiden työ- ja esitystiloista. Järjestö nostaa asian esille tuoreessa kannanotossaan.

– Taiteentekijät ovat tehneet Turusta kiinnostavan ja houkuttelevan kulttuurikaupungin. Nyt on Turun vuoro auttaa taiteentekijöitä, järjestö vaatii.

Sen mukaan kaupunki on tehnyt useita lupauksia pysyvistä työhuoneista luovien alojen ammattilaisille, mutta pettänyt ne kerta toisensa jälkeen. Viimeksi kesällä päätettiin, että Barkerin vanhasta kutomorakennuksesta häädetään 50 taidetyöläistä ja 23 vuotta paikalla toiminut teatteri.

”Taiteentekijät ovat tehneet Turusta houkuttelevan”.

– Tilalle tulee ökyasuntoja, kannanotossa todetaan.

Teatterit katoavat

Myös Turun ylioppilasteatteri roikkuu Turun vasemmiston mukaan löysässä hirressä. Yli 40 vuotta teatterin kotina toiminut Linnankadun kiinteistö siirtyi vuosi sitten grynderin omistukseen. Rakennukseen kaavaillaan remonttia ja tuntuvaa vuokrankorotusta, mikä pakottaisi teatterin ulos.

ILMOITUS

Teatteri Tarmo, Turun vanhin suomenkielinen teatteri, meni nurin jo vuonna 2015 demarijohtoisen yhdistyksen langettamien vuokrakorotusten takia. Myös Teatteri Mundolta on lähtemässä tilat alta.

Avustuksia ei kuulu

Järjestö painottaa sitä, että taiteen tilakysymys pitää ratkaista kestävästi yhteistyössä kulttuurialan toimijoiden kanssa, jotta Turun rikas kulttuurielämä voi nousta uuteen kukoistukseen pandemian jälkeen. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että Turulta tarvitaan avustuksia ja tiloja kolmannen sektorin taide- ja kulttuurialan toimijoille. Rajoituksia tulee purkaa porrastetusti ja kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa avata heti, kun tartuntatilanne ja rokotekattavuus sallivat.

Turussa teatterit, esitystilat ja museot ovat olleet kokonaan kiinni joulukuusta 2020 lähtien

– Tilanne oli valmiiksi hankala, kun koronakriisi löi taideduunareilta ilmat pihalle, Turun Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Joonas Jormalainen toteaa.

– Lipputulot ovat romahtaneet, eikä valtion korvaavia avustuksia kuulu. Useat taide- ja kulttuurialan ammattilaiset pohtivat alan vaihtoa tai ovat jo tehneet sen.