Lehtikuva/Juha Sinisalo

Tartuntatautilääkäri voi nytkin asettaa karanteeniin kaikki henkilöt, joiden epäillään altistuneen työpaikalla koronalle.

Koronavirus on viime aikoina levinnyt työpaikoilla töissä, joita ei voi tehdä etänä. Yksi iso koronapesäke on Rauman telakka, jonka työntekijöistä sairastui 240. Viime sunnuntaina lähes koko 800-henkinen tuotantohenkilöstö laitettiin karanteeniin.

Korona on levinnyt myös rakennustyömailla, joiden lähetetyt työntekijät asuvat ahtaissa tilapäismajoituksissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla ministeriön selvittävän, onko työsuojeluviranomaisten toimivaltaa mahdollista laajentaa työpaikoilla tartuntojen ehkäisemiseksi.

Pekosen mukaan kaikki työnantajat eivät selvästikään ole ottaneet riittävän vakavasti velvollisuuttaan varmistaa, että työ on tekijöilleen terveellistä.

Työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksien mahdollisen laajentamisen lisäksi tartuntatautilääkäri voi jo nyt asettaa karanteeniin kaikki henkilöt, joiden voidaan epäillä altistuneen työpaikalla koronalle, Pekonen muistutti.

ILMOITUS

Pekonen vastasi kansanedustaja Anna Kontulan kysymykseen. Kontulan mukaan telakoiden ja rakennustyömaiden tartuntaryppäitä selittää osin se, että niillä on paljon reissutyöntekijöitä, jotka asuvat ahtaissa tilapäismajoituksissa. Mutta turvatoimien taso vaihtelee muutenkin.

– Eilen uutisoitiin vantaalaisesta rakennustyömaasta, jossa työntekijöitä oli kirjallisesti kehotettu vastaamaan terveysviranomaisten kysymyksiin totuuden vierestä.

Kontula sanoi, että kaikki eivät voi jäädä etätöihin. Korona-aikanakin tarvitaan satoja tuhansia ihmisiä pyörittämään yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.