Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pääministeri Sanna Marin vieritti vastuuta viruksen leviämisestä alueille, joilla ei ole tehty riittäviä rajoituksia ja niitä on purettu ennenaikaisesti.

Kahden viikon kuluttua vietetään suuren wc-paperihamstrauksen vuosipäivää. 12.3.2020 koronavirus säikäytti ensi kerran suomalaiset.

Tänään ministerit tsemppasivat jaksamaan vielä ensi kuussa kiristyviä koronarajoituksia, jotta kesällä olisi helpompaa.

On jaksettava, koska vaihtoehtoja ei ole, sanoi pääministeri Sanna Marin. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan ”loppusuora aukeaa”, ja sisäministeri Maria Ohisalo ja opetusministeri Jussi Saramo puhuivat loppukiristä. Marinin mukaan kaikki mahdollinen tehdään, että kesällä olisi helpompaa.

Venymistä tarvitaan, koska koronarajoitukset tiukkenevat merkittävästi kolmeksi viikoksi maaliskuussa. Hallituksella on valmius todeta koko maahan poikkeusolot, joihin siirtymisestä päätetään ensi viikolla. Eduskuntaryhmät, mukaan lukien oppositio, keskustelevat asiasta torstaina.

Poikkeusolot julistetaan 8.–28. maaliskuuta koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa oleville alueille. Ravintolat suljetaan, mutta ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua niin kuin viime keväänäkin.

ILMOITUS

Poikkeusolojen toteamista tarvitaan juuri ravintoloiden sulkemiseksi. Normaalilainsäädännöllä asiassa ei voi edetä, koska se ei salli elinkeinotoiminnan sulkemista kokonaan.

Lisäksi 8. maaliskuuta alkaen ja osana tason kaksi lisätoimenpiteitä, leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla toisen asteen opetus ja peruskoulun yläluokat ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen. Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen kuitenkin varmistetaan.

Alakouluissa lähiopetus jatkuu.

Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää.

Euroopassa helpottaa, Suomessa vaikeutuu

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti, että poikkeusolot eivät tarkoita valmiuslain soveltamista. Valtuuksia ei käytetä enempää kuin tässä tilanteessa tarvitaan.

Syy tiukkeneviin rajoituksiin ovat Eurooppaan levinneet virusmuunnokset, jotka ovat vaikeuttaneet tilannetta myös Suomessa. THL tiedotti torstaina, että uusia koronavirustartuntoja todettiin viime viikolla yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus koko maassa nousi 62 tartuntaan 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan Suomi onkin nyt erilaisessa tautitilanteessa kuin muu Eurooppa. Joissain maissa tilanne on parantunut, Suomi on vasta ajautumassa pahempaan tilanteeseen.

Epidemiatilanne on tällä hetkellä erittäin räjähdysherkkä, kuvaili opetusministeri Jussi Saramo. Aiemmat työkalut eivät enää riitä tilanteen hillitsemiseksi, Marin sanoi.

– Suomi on onnistunut tähän mennessä epidemian hallinnassa muuta Eurooppaa paremmin ottamalla käyttöön oikea-aikaisia, ennakoivia ja riittävän voimakkaita rajoituksia ja niin me tulemme tekemään myös nyt, Marin totesi.

Pääministerin mukaan sulkutoimiin joudutaan, koska alueilla ei ole käytetty riittävästi rajoitustoimia ja olemassa olevia on purettu ennenaikaisesti.

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan on kyse siitä, että meillä on paikkoja ja tilanteita, joissa syntyy fyysisiä kohtaamisia ja virus pääsee leviämään niissä.

”Homman repeäminen” yritetään estää

– Kolmen viikon sulkutilan jälkeen kaikkia rajoitustoimia ei pureta, Marin kertoi.

Osittainen sulku puretaan 29.3. alkaen nuoria ja opetusta koskevilta osin. Ravintoloita voidaan avata silloin, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajataan.

Ministeri Annika Saarikon mukaan toimenpiteiden tarkoituksena on katkaista tartuntaketjut yhteisellä ponnistuksella, ”jotta homma ei repeä”.

Opetusministeri Jussi Saramon mukaan aikuisväestöön mitoitetuilla riittävän tehokkailla rajoituksilla voidaan varmistaa, että lapsiin, nuoriin ja haavoittuvimmassa asemassa oleviin kohdistetaan rajoituksia niin vähän kuin mahdollista.

– Koulujen etäopetus on Suomessa onnistunut montaa muuta maata paremmin, mutta sen vaikutukset ovat silti meilläkin niin vakavia, että hallitus sitoutuu jatkossa käyttämään itse vain aikuisiin kohdistuvia rajoituksia kunhan ensin painamme tartuntamäärät alas laajoilla kaikkiin kohdistuvilla sulkutoimilla, Saramo sanoi.

Hän piti tärkeänä, että erityisesti lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat saavat näkymän lähiopetuksessa pysymisestä kolmen viikon sulun jälkeen mikäli paikallinen epidemiatilanne sallii.

Kuntavaalien kohtalo jäi aamupäivän tiedotustilaisuudessa auki. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi kutsuvansa puoluesihteerit tässä uudessa tilanteessa koolle.

– Kuntavaaleista päätetään parlamentaarisesti ja se ei ole hallituksen vaan eduskunnan asia.