Lehtikuva/Jussi Nukari

”Ravintoloita koskeva täyssulku ajaa alan työntekijät äärimmäisen haastavaan tilanteeseen.”

Hallitus on ilmoittanut dramaattisista rajoitteista ravintola-alan toimintaan. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii yhtä dramaattisia toimia myös alan työntekijöiden tukemiseen.

– Ravintoloita koskeva täyssulku ajaa alan työntekijät äärimmäisen haastavaan tilanteeseen. Nyt tarvitaan juuri heille kohdistettuja tukitoimenpiteitä, vaatii PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Toimeentulovaikeudet kasvavat

Valtaosa ravintola-alan työntekijöistä on kohdannut viimeisen vuoden aikana lomautuksia ja työttömyyttä. Toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet. Rönni-Sällinen on huolissaan alalla jatkuvassa epävarmuudessa olevien työntekijöiden hyvinvoinnista.

– Työntekijöiden hätä on saavuttanut lakipisteen. He ovat jo ennestään joutuneet säästämään ruoasta ja lääkkeistä. Hallituksen seuraava tehtävä on linjata, miten huomioidaan koronatoimenpiteistä kärsivien työntekijöiden toimeentulon jatkuva heikkeneminen. Asialla on kiire, sillä katastrofi on nurkan takana.

Ravintoloiden sulkemisen kaltaisten äärimmäisiin toimenpiteisiin turvautuminen vaatii aukottomia perusteluja. Vain siten asian voivat ymmärtää myös ne, joiden elämään niin merkittävät päätökset vaikuttavat eniten.

– Ravintoloista lomautettujen ja työttömäksi jääneiden on pystyttävä elämään arkeaan. Rahojen on riitettävä elämiseen koronasta huolimatta. Siitä poliittisten päättäjien on huolehdittava, Rönni-Sällinen toteaa.