Lehtikuva/Markku Ulander

Suomessa todettiin viime viikolla eniten koronavirustartuntoja koko epidemian aikana.

Hallitus on kokoontunut Säätytalolle pohtimaan koronatilannetta ja mahdollisia uusia rajoituksia. Helsingin Sanomat kertoi iltapäivällä , että harkinnassa on poikkeusolojen toteaminen pahentuneen koronaviruspandemian takia. Lehden mukaan keskeinen syy poikkeusolojen toteamiselle olisi se, että voimassa olevan tartuntatautilain nojalla ravintoloita ei voida sulkea.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi ennen neuvottelujen alkua, että poikkeusolovaihtoehtoakin joudutaan pohtimaan, mutta sitä ennen on tutkittava muita vaihtoehtoja.

Opetusministeri Jussi Saramo sanoi neuvotteluihin saapuessaan tilanteen olevan ”tosi räjähdysherkkä”.

Tilanne on vaikeutunut nopeasti. STT:n mukaan Suomessa todettiin viime viikolla enemmän koronavirustartuntoja kuin millään seitsemän päivän jaksolla epidemian aikana. Tämä käy ilmi tartuntatautirekisterin luvuista.

Suomen tilanne kulkee nyt päinvastaiseen suuntaan kuin kansainvälinen kehitys. Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan uusien tartuntojen määrä on ollut sekä Euroopan että koko maailman tasolla jyrkässä laskussa tammikuun alusta lähtien.

ILMOITUS

Monessa Euroopan maassa ilmaantuvuusluku on silti edelleen Suomea selvästi korkeampi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen twiittasi Suomen koronatilanteen kehittyneen nopeasti erittäin huolestuttavaksi.

”Sanon asian mahdollisimman suoraan ja selvästi: nyt tarvitaan nopeita toimia, jotta Suomi välttää koronatilanteen riistäytymisen käsistä ja Ruotsissa keväällä nähdyn tartuntojen räjähdysmäisen kasvun.”

Pekosen mukaan Suomessa uusien koronatapausten määrä kasvoi viikossa 26,6 prosenttia. Vain kahdessa EU-maassa tapausmäärä kasvoi enemmän.

Ministerin mukaan nyt tarvitaan loppukiri, jotta Suomi käännetään Ruotsin tieltä.

Hallituksen odotetaan toteavan illan neuvottelussa THL:n suosituksesta, että ainakin osa maasta on siirtynyt koronassa kakkostasolle eli toiseksi vakavimpaan vaiheeseen. Kolmostasolle siirtyminen tietäisi poikkeusoloja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson lähti Säätytalolle saapuessaan siitä, että epidemiasta huolimatta kuntavaalit järjestetään ajallaan 18. huhtikuuta. Päätös vaalien siirtämisestä olisi tehtävä ennen 9. maaliskuuta, jolloin ehdokasasettelu päättyy.