Jussi Joentausta

Vasemmistoliitto on pitkään puhunut kriittisesti kuntavaalien henkilöitymisestä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ilmoittautuminen Helsingin pormestariehdokkaaksi näyttää toimivan odotetulla tavalla. Vaikka perussuomalaiset on Helsingissä valtuustossa pienpuolue, on se saamassa näkyvän paikan tiedotusvälineiden tenteissä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo nosti keskiviikkona Twitterissä esiin, että tiedotusvälineet ovat kutsumassa pormestaritentteihin kolmen suurimman valtuustoryhmän ehdokkaat ja Halla-ahon. Honkasalo huomautti, että perussuomalaisilla on vain viisi valtuutettua tällä hetkellä. Sen lisäksi alueellisen kannatusmittauksen mukaan puolue on suosiossa vasemmistoliiton takana.

Vasemmistoliitto on Helsingin valtuustossa neljänneksi suurin puolue kymmenellä valtuutetulla. Kolmanneksi suurimmalla SDP:llä on 12 valtuutettua.

Tästä huolimatta tiedotusvälineet ovat Honkasalon mukaan kutsuneet tentteihin vain kokoomuksen, vihreiden, demarien ja perussuomalaisten ehdokkaat.

– Miksi ihmeessä?, Honkasalo kysyy.

Punavihreät jyränneet pormestarin usein

Vasemmistoliitto on nimennyt omaksi pormestariehdokkaakseen Paavo Arhinmäen. Puolue on suhtautunut pormestarimalliin ja erityisesti kuntavaalien henkilöitymiseen pormestarivaaleiksi kriittisesti.

ILMOITUS

Arhinmäki on moneen otteeseen paaluttanut, että pormestarilla ei sinänsä ole merkitystä. Merkitystä on sillä, mitkä puolueet muodostavat enemmistön valtuustossa.

– Jos katsoo kaupunginhallituksen äänestyksiä, on pikemminkin punavihreä enemmistö voittanut niitä kuin pormestari. Eli lopulta kysymys ei ole ollut viimeisen neljän vuoden aikana pormestarin nimestä vaan poliittisista voimasuhteista, Arhinmäki totesi viime marraskuussa.

Helsingin pormestarina on neljän vuoden ajan toiminut Jan Vapaavuori. Hän sai viime kuntavaaleissa yli 30 000 ääntä. Hurjaa äänimäärää selittää pitkälti se, että Helsinki oli ennen viime kuntavaaleja tehnyt päätöksen pormestarimalliin siirtymisestä. Vaaleista tuli julkisuudessa Vapaavuoren ja vihreiden Anni Sinnemäen välinen kaksinkamppailu.

Vapaavuori ilmoitti Helsingin Sanomain haastattelussa, ettei hae jatkokautta. Kokoomuksen pormestariehdokas on nyt Kirsi Piha, joka oli politiikassa aktiivinen viimeksi 2000-luvun alussa.

Vihreiden ehdokas pormestariksi on jälleen Sinnemäki, SDP:n ehdokas puolestaan on Nasima Razmyar. Molemmat toimivat tällä hetkellä apulaispormestareina.