Lehtikuva/Valtteri Vainio

Murhan yrityksestä syytetään 41-vuotiasta miestä. Torssonen vapautui epäilystä syyteharkinnassa, koska hänen osallisuudestaan ei syyttäjän mukaan ole näyttöä.

Omassa kodissaan viime heinäkuussa väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi joutunut perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja sanoo ottaneensa vuonna 2018 vastuun Teemu Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden epäämisestä.

Päätöksen asiasta teki kevään aikana piirihallitus Katajan esityksestä. Sitä seurasi Katajan mukaan kampanjointia, jossa sähköpostia ja soittoja tulvi keskeisille puolueen asioista päättäville. Kataja sanoo, että häneen ei suoraan otettu yhteyttä, vaan hän tuli tietoiseksi yhteydenotoista välikäsien kautta. Kampanjoinnissa oli Katajan mukaan kyse ”tietoisesta strategiasta” ja osa viesteistä oli uhkaavia.

Piirissä päätettiin Katajan mukaan, että kritiikki kanavoidaan häneen ja että vain hän vaalipäällikkönä kommentoi Torssosen ehdokkuuden torppaamista.

– Minut päätettiin antaa kohteeksi, Kataja sanoi tänään aamulla oikeuden kuulemisessaan.

Parjaaminen Katajan mukaan yltyi, minkä seurauksena piiristä päätettiin kirjelmöidä puoluehallitukseen.

ILMOITUS

Marraskuussa 2018 Kataja ja Torssonen kutsuttiin Helsinkiin puoluetoimistolle puoluehallituksen kuultavaksi. Katajan mukaan Torssosta kuultiin ensin puolitoista tuntia, minkä jälkeen oli Katajan vuoro. Hänen mukaansa puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi, sopiiko, jos Torssonen on läsnä Katajan kuulemisessa. Katajalle sopi.

Katajan mukaan yksi ehdokas väistyi Torssosen hyväksi

Kataja sanoo Torssosen ehdottaneen, että puolue vaihtaa piirin asettamiaan ehdokkaita niin, että Torssonen nimitetään jonkun jo ehdokkaaksi asetetun tilalle. Puoluehallitus kuitenkin päätti olla muuttamatta ehdokasasettelua. Katajan mukaan tämän seurauksena kampanjointi Torssosen hyväksi kiihtyi entisestään. ”Puhelinrumban” kohteeksi joutuivat nyt piirin asettamat ehdokkaat, joita Katajan mukaan vaadittiin luopumaan omasta ehdokkuudestaan Torssosen hyväksi.

– Yksi luopuikin ja sanoi, että Torssonen on parempi ja vaati, että Torssonen asetetaan hänen tilalleen.

Kataja sanoo, ettei vaatimuksesta edes keskusteltu. Uusi ehdokas valittiin luopuneen kunnasta, koska piirissä haluttiin ehdokkaita olevan tasaisesti koko maakunnasta.

Katajan mukaan loppuvuodesta 2018 puoluehallitukselle esitettiin, että Torssonen pitää erottaa puolueesta. Erottamispäätös tehtiin lopulta toukokuussa 2019.

41-vuotiaalle miehelle vaaditaan vuosien vankeutta

Katajaan kohdistuneen väkivallanteon oikeudenkäynti alkoi tällä viikolla Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä. Syyttäjä vaatii 41-vuotiaalle miehelle 8–10 vuoden vankeusrangaistusta murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Mies kiistää syytteet ja vaihtoehtoiset syytteet avunannoista. Miehen mukaan hän ei liity asiaan mitenkään ja oli väkivallanteon aikaan kotonaan Uudellamaalla.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta aamupäivällä. Kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa pakettitoimituksen varjolla, ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

Syyttäjän mukaan iskuja oli ainakin 20, minkä lisäksi Katajaa potkittiin. Verijälkiä oli katossa asti. Rikos ajoittui poliisitutkinnan perusteella kello 9.45:n ja 9.57:n välille.

Paketti oli tyhjä, eikä sen osoitekorttiin ollut kirjoitettu mitään. Paketista löytyi kuitenkin syytetyn miehen ja Torssosen sormenjäljet. Syyttäjä on syyttämättäjättämispäätöksessään todennut, että Torssosen sormenjäljille paketissa voi olla lukuisia syitä.

Syytetty ollut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtaja

Syyttäjän mukaan väkivallanteko oli suunnitelmallinen ja sillä on ollut poliittinen, henkilökohtainen motiivi.

Syytetty on syyttäjän mukaan toiminut muun muassa Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Torssosta epäiltiin teosta, mutta hän vapautui epäilystä syyteharkinnan aikana. Syyttäjä katsoi, että Torssosen osallisuudesta ei ole näyttöä. Syyttäjä kuitenkin pitää tämän eduskuntavaaliehdokkuuden kariutumista Katajaan kohdistuneen hyökkäyksen vaikuttimena.

Torssosen syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan tällä olevan vahvasti samanmielinen kannattajajoukko, joka voisi ryhtyä toimiin ilman tämän myötävaikutusta. Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Torssosella on myös ollut motiivi haluta vahingoittaa Katajaa.

Torssonen kiistää, että hänellä olisi mitään tekemistä Katajaan kohdistuneen hyökkäyksen kanssa. Hän on eilen ja tänään ollut seuraamassa oikeudenkäyntiä yleisön edustajana.