Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto pitää oppivelvollisuuden laajentamista historiallisena askeleena kohti tasa-arvoa.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto ihmettelee oppositiopuolueiden viimeaikaisia väitteitä siitä, että oppivelvollisuuden pidentäminen vaarantaisi kunnissa perusopetuksen laadun ja resurssien riittävyyden varhaiseen tukeen, koska kunnat ovat joutumassa uudistuksen maksumiehiksi.

– Tämä väite ei pidä paikkaansa, järjestö toteaa tuoreessa kannanotossaan.

Se arvioi, että maan hallitus on edelleen sitoutunut oppivelvollisuuden kustannusten korvaamiseen täysimääräisesti kunnille. Lisämäärärahaa lisätään vuosittain laajenemisen edetessä. Näin valtiokorvausjärjestelmä toimii lisäämättä kuntien taloudellista rasitetta.

Kyseessä on koulutuksen historiallinen kunnianpalautus.

Leikkaukset kokoomusministerien johdolla

Järjestö huomauttaa oppositiopuolueille myös siitä, että ne unohtavat mainita, että Sipilän hallituksessa opetusministerin salkun haltijoina juuri kokoomuslaiset kohdistivat miljardileikkaukset koulutukseen, mikä iski rajusti myös ammatilliseen koulutukseen.

– Nämä leikkaukset heikensivät perusopetuksen laatua ja valmiuksia antaa riittävää varhaista tukea. Nuorten pahoinvointi on niiden seurauksena merkittävästi lisääntynyt, mikä korostuu nyt korona-aikana entisestään, Vasemmistoliitto toteaa.

ILMOITUS

Sen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen merkitsee historiallista koulutusrakenteiden vahvistamista, ja on lisäksi tärkeä työllisyystoimi. Jokaisesta nuoresta otetaan koppi, jotta jokainen saa vahvistaa osaamistaan nykyajan työmarkkinoille.

– Tavoitteena on, että kaikki saavat ammatillisen tutkinnon tai lukiokoulutuksen.

Koulutuksen kunnianpalautus

Vasemmisto muistuttaa lisäksi siitä, että samalla uudistetaan myös koko nivelvaiheen koulutus, kun tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen yhdistetään vuonna 2022 perusopetuksen lisäopetus, lukiokoulutukseen valmistava koulutus ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus.

Yhdistämisellä tavoitellaan valmiuksia tutkintotavoitteiseen koulutukseen hakeutumiseen ja tutkinnon suorittamiseen. Se on tarkoitettu sekä oppivelvollisille että muille jatko-opintovalmiuksia tarvitseville henkilöille, kuten maahanmuuttajille ja aikuisopiskelijoille.

– Kyseessä on koulutuksen historiallinen kunnianpalautus, järjestö arvioi.