Lehtikuva/Angela Weiss

Kiinan ulkoministeri Wang Yin sanoo vastoin laajaa päinvastaista tietoa Kiinan kohtelevan uiguureja ja etnisiä vähemmistöjä Tiibetissä hyvin.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres syyttää osaa maailman maista siitä, että ne käyttävät koronapandemiaa vaientaakseen hallituksen kriitikkoja.

Guterres piti videoiduin avajaispuheen YK:n ihmisoikeusneuvoston vuotuisessa tapaamisessa.

Guterres ei nimennyt maita, mutta nosti esimerkiksi esille vaalikäytäntöjen heikentämisen, itsenäisen journalismin vaientamisen ja sen, että turvallisuutta käytetään tekosyynä toisinajattelijoiden hiljentämiseen.

Antonio Guterres varoitti kotimaisen terrorismin uhkan kohonneen monissa maissa.

– Ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia, asianajajia, poliittisia aktivisteja ja jopa lääketieteen ammattilaisia on otettu kiinni, syytetty ja asetettu tarkkailun alle pandemiatoimien tai vaihtoehtoisesti niiden puutteen kritisoinnista, hän sanoi.

Guterres nosti esille puheessaan myös huolensa siitä, että koronaviruspandemian aikana on levitetty paljon virukseen ja pandemiaan liittyvää disinformaatiota.

ILMOITUS

Hän myös kehotti maailmaa puuttumaan äärioikeiston ja uusnatsismin nousuun ja varoitti, että kotimaisen terrorismin uhka on monissa maissa kohonnut.

Kiinan ulkoministeri: Kiinan vähemmistöjen kohtelu loistava esimerkki

Muun muassa Kiinan ulkoministeri Wang Yin on määrä puhua kokouksessa myöhemmin tänään.

Wang puolusti vain tunteja ennen puhettaan Kiinan vähemmistöjen kohtelua. Wangin mukaan maan etnisten vähemmistöjen kohtelu Tiibetissä ja uiguurialueilla Xinjiangissa on ”loistava esimerkki” maan ihmisoikeuksien kehittymisestä. Wang antoi lausuntonsa ennen YK:n ihmisoikeuskomission tapaamista.

Monet muut tahot näkevät asian eri tavoin. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin miljoona uiguuria ja muita pääasiassa muslimivähemmistöihin kuuluvia on suljettu pakkotyöleirille, ja naisia esimerkiksi pakkosteriloitu.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Kiinan toimet uiguurialueella vastaavat kansanmurhaa. Tiibetissä ihmisoikeusjärjestöt ovat taas katsoneet, että maan toimet ovat vaikuttaneet negatiivisesti alueen kulttuurisiin ja uskonnollisiin perinteisiin.