Lehtikuva/Markku Ulander

Rokotetuotanto lopetettiin Suomessa 2003.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä haluaa, että Suomessa käynnistetään rokotetuotanto uudelleen. Kriisitilanteissa suomalaisten terveysturvallisuus ei saa olla riippuvainen kansainvälisistä toimitusketjuista, kansanedustajat toteavat jättämässään toimenpidealoitteessa.

– Suomalaisten terveyttä on turvattava omalla rokotetuotannolla. Emme voi kriisitilanteissa jättää terveyttämme vain kansainvälisen tuotannon varaan, paaluttaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Rokotetuotanto lopetettiin Suomessa vuonna 2003. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki vuonna 2009 toimenpidealoitteen sun uudelleenkäynnistämiseksi. Nyt koronakriisi on vahvistanut oman rokotetuotannon tärkeyttä.

– Koronavirus voi jäädä meille kiertäväksi kausittaiseksi vitsaukseksi influenssan tavoin. Myös uusi pandemia voi käynnistyä vielä tuntemattomasta viruksesta yhtä yllättäen ja nopeasti kuin nykyinen. Tähän tarpeeseen tulee varautua kotimaisella tai yhteispohjoismaisella tuotannolla, Arhinmäki linjaa.

Arhinmäen mukaan Suomessa on edelleen vahvaa rokoteosaamista. Tällä hetkellä kehitteillä on kaksi lupaavaa koronavirusrokotetta.

– Maailmanluokan tutkimus- ja kehitystyön lisäksi meillä pitäisi aivan ehdottomasti olla myös omaa tuotantoa. Se tukisi kotimaista tutkimusta ja kehitystä ja olisi huoltovarmuuden kannalta perusteltua. Lisäksi se olisi juuri sellaista korkean osaamisen työtä, jota haluamme Suomeen, Arhinmäki tiivistää.

Tuotannon käynnistämisen lisäksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii rokotetutkimuksen rahoituksen turvaamista. Rokotetutkimuksen rahoituksen riittävä taso on varmistettava kaikkina aikoina.