Lehtikuva/Armend Nimani

Kosovon vaalit voittanut vasemmistopuolue lupaa lisää työpaikkoja ja vastustaa neuvotteluja Serbian kanssa.

Kosovossa monien odotukset ovat korkealla sunnuntaina pidettyjen parlamenttivaalien tulosten julkistamisen jälkeen. Vasemmistolainen Itsemääräämisliike (VV) sai lähes puolet annetuista äänistä lupaamalla ihmisille työtä ja parempia hyvinvointipalveluja.

Vasemmistopuoluetta äänestivät mielipidekyselyjen mukaan etenkin nuoret, naiset ja vanhukset. Kosovossa lähes kolmasosa aikuisväestöstä on ilman työtä ja koronan takia talous on kuralla.

Itsemääräämisliikkeen kaavailemien uudistusten lista on pitkä. Työllisyyden kohentamiseksi julkisen alan yksityistäminen lopetetaan ja sen sijaan tuetaan yrityksiä, jotka luovat työpaikkoja ja maksavat työntekijöille kunnollista palkkaa. Yksinhuoltajaäidit ja vanhukset tulevat saamaan avustuksia ja isät oikeuden vanhempainlomaan. Verotus muuttuu progressiiviseksi, ja korkeakoulut tulevat maksuttomiksi.

Kosovossa monien odotukset ovat korkealla sunnuntaina pidettyjen parlamenttivaalien tulosten julkistamisen jälkeen.

Vasemmistopuolue lupaa samaan aikaan kitkeä korruptiota ja taistella mafiaa vastaan. Kosovon koko itsenäisyyden ajan maata ovat johtaneet entisen vapautusarmeijan UCK:n taistelijat, jotka ovat kavaltaneet yhteistä omaisuutta, vaatineet yrityksiltä suojelurahaa ja pyörittäneet kansainvälistä huumekauppaa.

Presidentti Hashim Thaçi joutui eroamaan marraskuussa, kun Haagissa toimiva Kosovon erityistuomioistuin nosti häntä ja kuutta muuta johtavaa poliitikkoa vastaan syytteet Kosovon sodan aikana vuosina 1998–2000 tehdyistä sotarikoksista. Ex-presidenttiä ja hänen tovereitaan syytetään kidutuksesta, vainoamisesta ja ainakin sadan ihmisen, sekä serbien että albaanien, murhista.

ILMOITUS

45-vuotiaan Albin Kurtin johtama Itsemääräämisliike voitti myös vuosi sitten Kosovossa pidetyt edelliset vaalit, silloin tosin pienemmällä marginaalilla. Kurti ehti olla pääministerinä vain 50 päivää ennen kuin hallituskumppanina ollut oikeistopuolue lähti yhteishallituksesta.

Syynä välirikkoon oli Yhdysvaltojen erikoislähettilään kiivas halu saada aikaan rauhansopimus Serbian ja Kosovon välillä. Pääministeri Kurti vastusti Donald Trumpin hallinnon kaavailuja, sillä rauhanneuvottelut olivat lähinnä teatteria, jonka ainoana tuloksena oli, että Trump pääsi kehumaan amerikkalaiselle yleisölle saaneensa serbit ja albaanit lopettamaan toistensa tappamisen.

Lopulta myös uusi oikeistohallitus kaatui, kun perustuslakituomioistuin totesi sen lainvastaiseksi ja määräsi uudet vaalit.

Itsemääräämisliike syntyi vuonna 2005 protestiliikkeenä, joka vaati Kosovolle täyttä itsenäisyyttä Serbiasta ja myös irtautumista Kosovon sodan jälkeen perustetusta YK-hallinnosta ja sitä seuranneesta EU:n oikeusvaltio-operaatiosta.

Liikkeen keskeinen toimintamuoto oli kansalaistottelemattomuus. Pääministeriksi nouseva Albin Kurti on istunut vankilassa Jugoslavian hallinnon aikana ja kahteen otteeseen itsenäisessä Kosovossa.

Vuonna 2007 häntä syytettiin mellakan järjestämisestä YK:n väliaikaishallintoa vastaan. Kaksi ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun YK:n romanialaiset poliisijoukot ampuivat mielenosoittajia kumiluodeilla.

Myöhemmin Itsemääräämisliikkeen kansanedustajat yrittivät estää neuvottelujen etenemisen Serbian kanssa keskeyttämällä asiaa koskevat käsittelyt parlamentissa puhaltamalla vihellyspilleihin, heittämällä kananmunia ja tuomalla kyynelkaasukanistereita istuntosaliin.

EU aikoo epäilemättä jatkaa Kosovon painostamista sovintoneuvotteluihin Serbian kanssa, vaikka Albin Kurtin tuleva hallitus vastustaa neuvotteluja. Itsemääräämisliike haluaa pikemminkin neuvotella rauhassa Kosovon serbiväestön edustajien ja muiden vähemmistöjen kanssa.

Puolue tarvitsee vähemmistöryhmiä edustavien puolueiden tuen saadakseen enemmistön parlamentissa. Serbeille, romaneille ja muille vähemmistöryhmille on parlamentissa omat kiintiöt.

Mikäli tuleva hallitus lopulta suostuu neuvotteluihin Serbian kanssa, asialistalle nostetaan myös vaatimukset sotakorvauksista Kosovon sodan aikana tehdyistä tuhoista ja alueelta varastetusta omaisuudesta.

Vasemmistopuolue haluaa myös muuttaa perustuslakia niin, että se sallisi kansanäänestyksen Kosovon liittämisestä yhteen Albanian kanssa. Myöhemmin puolueen pyrkimyksenä on liittyä EU:hun ja Natoon.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!