Jussi Virkkunen

Helsingin Sanomain pääkirjoituksessa oli väärää tietoa.

Aamukahvit menivät monilla väärään kurkkuun perjantaina, kun luki Helsingin Sanomain pääkirjoituksen. Siinä palattiin Jyrki Kataisen 2011–2014 johtamaan hallitukseen. Pääkirjoituksessa Kataisen hallitusta moitittiin siitä, ettei se tehnyt valtiontalouteen sopeutuksia.

– Hallitus päätti etukäteen, että jos julkista taloutta joudutaan sopeuttamaan, puolet sopeutuksista tehdään veroja korottamalla, puolet säästämällä. Ensimmäinen vaatimus jarrutteli porvaripuolta, jälkimmäinen vasemmistoa. Matopurkki jäi avaamatta ja talouden suunta korjaamatta, pääkirjoituksessa kirjoitettiin.

Väitettä ihmetteli muun muassa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Hän huomautti mikroblogipalvelu Twitterissä, että itse asiassa hallitus sopeutti julkista taloutta kuudella miljardilla.

Kaukorannan twiittiin vastasi muun muassa Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas. Hän huomautti, että hallituksen toiminta osoitti, ”että kun vedetään molemmilta puolilta tasan, pystytään sopeuttamaan enemmän. Ei epäonnistuminen, vaan menestys kestävyysvajeen näkökulmasta. Suhdannepoliittisesti ehkä ei”.

Leikkausten ajankohtaan kiinnitti huomiota myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) erityisavustaja Juho Orjala. Orjala naljaili, että nimettömällä pääkirjoitustoimittajalla on ideologinen usko kiristävän finanssipolitiikan voimaan suhdanteesta riippumatta.

– Kun Kataisen hallitus toteutti useiden miljardien sopeutustoimet, eikä lama taittunut, hän on keksinyt, että Kataisen hallitus ei tehnyt mitään, Orjala tiivisti.

Vasemmistoliitto oli mukana Kataisen hallituksessa kesästä 2011 vuoden 2014 huhtikuuhun asti. Puolue lähti hallituksesta, kun se ei hyväksynyt kehysriihessä tehtyjä uusia leikkauksia.