Kainuun Vasemmisto esittää, että työttömyysturvan suojaosuus säädetään pysyvästi 500 euroon kuukaudessa eli työtön voi tehdä keikkatöitä tämän edestä ilman, että se leikkaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Suojaosuus on väliaikaisesti korotettu 500 euroon mutta korotus oli päättymässä maaliskuussa kunnes hallitus päätti jatkaa sitä muutamalla kuukaudella.

Kainuun Vasemmiston mielestä on aina parempi, että työttömille mahdollistetaan työnteko, sillä se tekee pysyvän työllistymisen helpommaksi ja palkasta maksetaan verot normaalisti.

Kun suojaosuus on ollut liian matala niin monen työttömän ei ole kannattanut ottaa lyhyitä työkeikkoja koska laskentabyrokratia on viivästyttänyt työttömyyskorvauksen saantia jopa viikkoja.

Vasemmisto korostaa, että Kainuun kunnissa on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota työttömien tilanteeseen, sillä maaliskuun alusta noin 3000 kainuulaistyöttömän asioiden hoito siirtyy kuntien vastuulle.

Kainuun TE-toimisto hoitaa jatkossa vain noin tuhannen työttömän asioita. Heistä puolet on ikääntyneitä 60-64-vuotiaita.

– Kuntien ja eri yhdistysten kannattaa nyt tukityöllistää mahdollisimman moni työtön koska tukityön ehdot ovat parantuneet ja samalla kuntien taloustilanne helpottuu, Kainuun Vasemmiston piirihallitus korosti.