Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ilves on aina ollut vahva junnujoukkue.

Manchester Unitedin 1950-luvun puolivälin joukkue oli monella tapaa poikkeuksellinen. Valmentajaansa Matt Busbyyn henkilöitynyt tiimi oli poikkeuksellisen nuori ja lahjakas: vuonna 1956 punapaidat voittivat mestaruuden joukkueella, jonka keski-ikä oli vain 22 vuotta. Manchesterista ja lähialueilta kasattua joukkuetta alettiinkin kutsua ”Busby Babesiksi”, Busbyn pikkuisiksi.

Myös Suomen Veikkausliigaan on rakentumassa erittäin nuori ja kilpailukykyinen joukkue, joka tuskin yltää ainakaan vielä mestaruuteen mutta jonka toimintaperiaate muistuttaa Manchesterissa hyväksi havaittua. Kyse on tietenkin Jarkko ”Jallu” Wissin luotsaamasta Tampereen Ilveksestä, jonka avauksen keski-ikä ei tällä hetkellä paljoa kahtakymppiä ylitä. Kyse on tietoisesta toimintamallista, jossa painopiste on koko seuran tasapainoisessa kehittämisessä pelkän edustusjoukkueen korostamisen sijaan. Ilves on aina ollut vahva junnujoukkue, ja tämänhetkisessä ykkösmiehistössä onkin lukuisia omia kasvatteja.

Toinen puoli Ilveksen edarissa on se, mistä Ruudun selostaja viikonloppuisessa cup-ottelussa veisteli puhuen ”rescuekoirajoukkueesta”. Wissille on ollut tyypillistä haalia riveihinsä nuoria ja nuorehkoja pelaajia, jotka syystä tai toisesta eivät ole lunastaneet odotuksia muissa joukkueissa. Esimerkiksi täksi kaudeksi keltapaitoihin siirtyi Klubista paljon hypetetty Eetu Vertainen, jolta ehkä odotettiin Stadissa kuitenkin liikoja.

Lahjakkaimmille nuorille Tampere ei kuitenkaan riitä. Ilveksestäkin on viime vuosina lähtenyt maailmalle lukuisia avainpelureita, joiden menetys ei voi olla näkymättä sarjapisteissä. Fanien suhtautuminen tähän on kaksijakoista: toisaalta olisi hienoa nähdä omien poikien menestyvän rakkaassa joukkueessa, toisaalta tiedostetaan, ettei Veikkausliigassa ole samanlaisia kehittymisen mahdollisuuksia kuin suurissa eurooppalaisissa seuroissa. Viime viikkoina Ilveksestä ovat lähteneet niin 18-vuotias superlupaus Naatan Skyttä kuin 17-vuotias Maksim Stjopin. Aulis Rytkösen jalanjäljissä Toulouse FC:iin siirtyvä ”Naatti” ehti jo hankkia kannuksia liigassakin, ja tulevaisuuden maajoukkuemiehelle siirto oli vain ajan kysymys.

Ilveksen strategia pakottaakin pohtimaan suomalaisten joukkueiden roolia globaalissa jalkapalloyhteisössä. Veikkausliiga on usein nähty kasvattajaliigana, josta ulkomaiset suurseurat kuorivat kermat päältä. Kuitenkin myös suomalainen yleisö ansaitsee nähdä hyvää futista ja suosikkijoukkueidensa menestyvän.

ILMOITUS

Veikkausliigajoukkueiden rakentaminen onkin tasapainottelua toisaalta pelaajakehityksen, toisaalta menestyksen ristipaineissa, ja monet joukkueet ovat sortuneet ylilyönteihin siirtomarkkinoilla pikavoittojen toivossa. Ilveksen tapa toimia vaikuttaa pitkällä tähtäyksellä kestävältä, ja näkyy myös seuran taloudessa – tupsukorvat näyttäisivät selvinneen koronastakin vähin vaurioin. Mutta ovatko fanit valmiita odottamaan pelaajien kypsymistä? Sen näyttää aika.

Busbyn pikkuisille kävi loppujen lopuksi kurjasti. Kahdeksan Unitedin pelaajaa menehtyi lento-onnettomuudessa Münchenissä, muun muassa superlahjakkuus Duncan Edwards. Moista tragediaa ei toivoisi yhdenkään joukkueen kohtaavan. Onnettomuus kirjoitti joukkueen lopullisesti historian lehdille, mutta muisteloissa ei soisi unohdettavan sitä, miten nuori joukkue dominoi kentillä. Ja toivottavasti jatkossa vastaavat legendat syntyvät ilman kuolonuhreja.

Viikon vakiolapulla on Valioliigaa ja Championshipiä. Veikkauksen peliaika päättyy lauantaina 20.2. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(1), 1(x), 1, 1, 1(x), 2(x), 1, 1, 2, 1, 1(x), 1, 1(x).

Jutusta poistettu klo 14.28. viikon väite, koska siinä oli virhe. Ylen mukaan se ei voi ottaa kunniaa naisten urheilutapahtumien nostamisesta yhteiskunnallisesti merkittävien urheilutapahtumien listalle, sillä siitä päättää valtioneuvosto ja valmistelu tapahtuu LVM:ssä. Tässä LVM:n tiedote aiheesta