Jarno Mela

Markus Mustajärvi jätti Ruotsin puolustusministerin puheista kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi hämmästelee Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin puheita. Mustajärven mukaan Hultqvist ylitti hyväksyttävyyden rajat tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jota Mustajärvi kuvailee hurmehenkiseksi ja sotaisaksi.

Tiedotustilaisuudessa Hultqvist kävi yhdessä Ruotsin ilmavoimien esikuntapäällikkö Anders Perssonin kanssa omia sotapelejään Suomen maaperällä, Mustajärvi lataa tiedotteessaan. Hän kertoo jättäneensä tapauksesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

– He kertoivat mm. että ”harjoituksissa suomalaiset upseerit ovat jo osa Perssonin esikuntaa”. Tavoitteekseen sekä puolustusministeri että ilmavoimien esikuntapäällikkö asettivat ”olla teknisesti ja taktisesti ylivoimaisia”, Mustajärven kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Mustajärven mukaan nyt pitäisi keskittyä lieventämään sotilaallisia jännitteitä. Hän nostaa esiin, että ilmapiiri Pohjois-Euroopassa on kiristynyt, kun Nato ja venäläiset sotavoimat nokittelevat.

– Jos Hultqvist tällä tavalla käyttäytyessään kuvitteli parantavansa ruotsalaisen hävittäjäkandidaatin asemaa tarjouskilpailussa, niin pieleen meni, Mustajärvi sanoo.

ILMOITUS

Mustajärvi huomauttaa, ettei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun Hultqvist järjestää hämminkiä ulostuloillaan.

Kirjallisessa kysymyksessään Mustajärvi kysyy hallitukselta seuraavaa:

Oliko Suomen hallitus etukäteen tietoinen Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin ulostulosta? Aikovatko hallituksen vastuuministerit keskustella Hultqvistin kanssa tällaisista provokatiivisista sotapeleistä ja niiden aiheuttamista seuraamuksista? Ja pyrkiikö Suomen hallitus lieventämään sotilaallisia jännitteitä Pohjois-Euroopassa sen sijaan, että seuraa vierestä, kun jännitteitä halutaan tarkoituksella lisätä?

Ministerin tulee vastata kirjalliseen kysymykseen 21 päivän kuluessa.