Lehtikuva/Vesa Moilanen

Liiton mukaan metsäjätin ilmoitus toimihenkilöiden työsuhteen ehtojen yksipuolisesta määräämisestä on harppaus pois pohjoismaisesta sopimusyhteiskunnasta kohti epädemokraattista yritysten saneluvaltaa.

Työmarkkinajärjestöjen pitäisi tehdä esitys paikallisen sopimisen edistämisestä maaliskuun alussa. Sanna Marinin hallitus päätti syksyn 2020 budjettiriihessä teettää selvityksen toimenpiteistä, joilla paikallisen sopimisen edellytyksenä olevaa luottamusta ja neuvotteluosaamista vahvistettaisiin.

Ammattiliitto Pron mielestä UPM-Kymmenen ilmoitus luopua toimihenkilöitä koskevasta työehtosopimuksesta veti maton alta tältä paikallisen sopimisen kehittämiseltä. Liiton hallitus esitti keskiviikkona, että paikallisen sopimisen lainsäädännöllinen kehittäminen siirretään tulevan sopimusneuvottelukierroksen yli, jos paikallisen sopimisen työryhmä jää erimieliseksi aikarajan päättyessä.

Metsäteollisuuden toimihenkilösopimukset päättyvät 31.12.2021.

Pro perustelee esitystään sillä, että suomalainen luottamukseen ja sopimiseen perustuva työmarkkinajärjestelmä on käännekohdassa. UPM:n viimeviikkoinen ilmoitus toimihenkilöiden työsuhteen ehtojen yksipuolisesta määräämisestä on harppaus pois pohjoismaisesta sopimusyhteiskunnasta kohti epädemokraattista yritysten saneluvaltaa.

Työmarkkinajärjestelmä on perustunut työehtosopimuksilla sopimiseen, jossa eri alojen ja henkilöstöryhmien erityispiirteet voidaan joustavasti ottaa sopimisessa huomioon. Tästä syystä työehtosopimuksiin on sovittu sisälle suuri määrä sellaisia sopimuskohtia, joista osapuolet – henkilöstö ja työnantaja – voivat sopia työehtosopimuksen mukaisesti paikallisesti toisin, Pro luonnehtii.

Metsäteollisuudelle alakohtainen työehtosopimus joustoineen oli silti liian jäykkä järjestelmä. He ilmoittivat syksyllä 2020 sopivansa työehdoista vain yrityskohtaisesti.

ILMOITUS

Pro kertoo valmistautuneensa tähän ja syksystä lähtien tunnustelleen, miten eri yritykset haluavat Pron kanssa sopia.

Viime viikolla UPM ilmoitti yllättäen, ettei se halua sopia toimihenkilöiden työehdoista millään tasolla. UPM haluaa jatkossa määrittää työehdot yksipuolisesti ilman sopimista.

”Eduskunnan estettävä mielivalta”

Muiden metsäteollisuusyritysten ilmoitukset sopimusneuvottelujen siirtämisestä paikalliselle tasolle ovat vielä vailla konkreettisia muotoja. Pron mukaan ennen lainsäädännöllisiä uudistuksia paikallisen sopimisen raameiksi on tärkeä nähdä, mihin työehtoneuvottelut kehittyvät tulevalla kierroksella.

Jos yrityksille paikallinen sopiminen ei kelpaakaan, vaan työehdot ja palkkaus pyritään sanelemaan, pitää eduskunnan lisätä lainsäädäntöä, jolla mielivalta estetään, Pro vaatii. Liiton hallituksen mielestä työntekijöiden kollektiivinen sopiminen tulee turvata hallitusohjelman mukaisesti eli edistämällä paikallista sopimista työ- ja virkaehtosopimuksissa.

Ammattiliitto Pro on edelleen valmis neuvottelupöytään UPM:n kanssa, mutta työnantajan työehtojen yksipuolinen määrittely ei käy.