Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Elpymisväline tuo vakautta, korjaa koronan aiheuttamia vaurioita ja parantaa Euroopan mahdollisuuksia maailmankaupan kilpailussa, vasemmistoliiton ryhmäpuheessa todettiin.

– Euroopassa pitää elvyttää taloutta juuri nyt, luoda uusia kestäviä työpaikkoja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi välikysymyskeskustelussa vasemmistoliiton puheenvuorossa.

– Työnsä menettänyt työntekijä tai yrittäjä, itsensätyöllistäjä tai freelancer, he kaikki tarvitsevat kestävää uutta kasvua ja uutta työtä.

– Koronakriisin keskellä on sovittu yhteisestä elvytyskokonaisuudesta, jossa rahaa ohjataan suoraan reaalitalouteen – työllisyyteen, osaamiseen ja investointeihin. EU:n elpymisväline ei ole täydellinen, mikä nyt politiikassa tai varsinkaan EU:ssa olisi. Elpymisväline on kompromissi.

Eduskunta keskustelee tiistaina viikon sisällä jo toisen kerran elpymisvälineestä. Viime viikolla käytiin lähetekeskustelu hallituksen esityksestä ja nyt on vuorossa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymys.

Arhinmäki iloitsi siitä, että koronakriisissä on valittu toinen tie kuin finanssikriisissä, jossa tuettiin pankkeja eikä kansalaisia. Tukipakettien ehtona oli kova oikeistolainen talouspolitiikka, rajut leikkaukset ja kansallisomaisuuden pakkomyynti.

ILMOITUS

– Me tarvitsemme lähivuosina mittavia investointeja, joiden lähtökohtana tulee olla siirtymä hiilivapaaseen kiertotalouteen. Tarvitsemme mittavia investointeja puhtaan energian tuotantoon ja hiilivapaaseen liikenteeseen, Arhinmäki sanoi.

– Täällä esitetty kritiikki siitä, että elpymisvälineen avulla rahoitettavat ilmastotoimet haittaisivat Suomen elinkeinoelämää, ovat jostain menneestä maailmasta. Asia on juuri päinvastoin

Rajat ylittäviin ongelmiin rajat ylittäviä ratkaisuja

Vasemmistoliiton tavoitteena on edistää EU:n omia varoja koronakriisistä ja elpymisrahastosta riippumattakin.

– Rajat ylittäviin ongelmiin ja rajat ylittävien yritysten verokikkailuun tarvitaan rajat ylittäviä ratkaisuja, Arhinmäki sanoi.

Hän piti oleellisena epäterveeseen kansainväliseen toimintaan puuttumista. Vasemmistoliitto on ajanut jo pitkään komission ehdottamaa hiilitullia. Sen avulla EU:n ulkopuolisia yrityksiä voidaan estää hyötymästä taloudellisesti siitä, ettei niiden päästöihin puututa.

Digivero puolestaan puuttuisi alustatalouden voittojen siirtelyyn maasta toiseen ja veroeurojen valumiseen veroparatiiseihin. Myös muovimaksu, lentovero ja finanssimarkkinoiden transaktiovero ovat Arhinmäen mukaan tärkeitä ehdotuksia.

– Näillä ei olla siirtämässä verotusoikeutta Brysseliin, vaan parhaimmillaan näiden avulla vähennetään tarvetta verottaa Suomessa. Onko EU:n omien varojen vastustaminen tietämättömyyttä vai demagogiaa?

Arhinmäki muistutti, että työmarkkinajärjestöt ja talousasiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Suomi hyötyy EU:n elpymisvälineestä. Se tuo vakautta, korjaa koronan aiheuttamia vaurioita ja parantaa Euroopan mahdollisuuksia maailmankaupan kilpailussa.

– Vasemmistoliitto haluaa edistää politiikkaa, joka luo työtä ja toimeentuloa. Elvyttävä politiikkaa on oikeaa politiikkaa juuri nyt, kun haluamme luoda uusia kestäviä työpaikkoja ja nousta koronakriisistä kohti valoisaa tulevaisuutta, hän sanoo.