Lehtikuva/Roni Rekomaa

Venäjän ulkoministeri syytti EU:ta keskusteluyhteyden katkaisemisesta.

Pietarissa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tavannut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti Suomen ja Naton tehneen kumppanuusyhteistyötä vuodesta 1994. Haavisto alleviivasi sitä, että tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan Suomen olevan sotilasliitoon kuulumaton maa, joka kuitenkin säilyttää mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä ja jatkaa laaja-alaista Nato-yhteistyötä.

Lavrov oli ensin omassa puheenvuorossa kertonut Venäjän olevan tyytyväinen siihen, että Suomen eduskunta oli päätynyt Nato-suhteista keskustellessaan vahvistamaan Suomen aseman maana, joka ei kuulu sotilaalliseen liittoumaan. Lavrovin mukaan Venäjä pitää tätä merkittävänä asiana Euroopan turvallisuuden ja vakauden kannalta.

Haavisto sanoi, että Suomi ja EU tuomitsevat Aleksei Navalnyin vangitsemisen. Haaviston mukaan Venäjän ja EU:n suhteet ovat nyt vaikeassa vaiheessa.

Haavisto muistutti EU:n olevan Venäjälle sekä luotettava kumppani että myös sen suurin kauppakumppani, joten hyvät suhteet olisivat kaikkien osapuolten edun mukaista.

Haaviston mukaan EU:ssa oli otettu raskaasti kolmen EU-maan diplomaatin karkotus ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin vierailun aikana. Haaviston näkemyksen mukaan kyseiset diplomaatit toteuttivat normaaleja Wienin sopimuksen mukaisia työtehtäviään.

ILMOITUS

Lavrov puolestaan syytti EU-diplomaatteja osallistumisesta laittomiin mielenosoituksiin.

Lavrov ryöpytti EU:ta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ryöpytti Pietarissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa EU:ta ja unionin ulkopolitiikan korkeaa edustajaa Josep Borrellia. Lavrovin mukaan Venäjä kyllä haluaa hyviä suhteita EU:hun, mutta EU on viime vuosina ollut katkaisemassa kaikin tavoin keskusteluyhteyttä. Käännekohta Lavrovin mukaan olivat vuoden 2014 Ukrainan tapahtumat.

Venäjää on syytetty Borrellin nöyryyttämisestä tämän äskettäisen Venäjän-vierailun yhteydessä. Jokin aika vierailun jälkeen Lavrov antoi haastattelun, jonka mukaan Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos Venäjää vastaan asetettaisiin jälleen pakotteita, jotka vaarantavat maan talouden.

Lavrov selitti tiedotustilaisuudessa, että hänen haastatteluaan edelsivät Borrellin lausunnot, joissa Lavrovin mukaan Venäjä kuvattiin toivottomana tapauksena.