Lauri Hannus

Taidemuseoiden käyttö on tuplaantunut 2000-luvulla.

Kuvataiteilijat muistuttavat siitä, että moninaisen ja korkeatasoisen kuvataidekentän ylläpitämiseen hyödyttää niin taiteen ammattilaisia kuin kuntalaisia. Suomen Taiteilijaseura julkisti maanantaina kuntavaalitavoitteensa.

Järjestö muistuttaa siitä, että kuvataide on suositumpaa kuin koskaan. Vuonna 2019 suomalaisissa taidemuseoissa, gallerioissa ja kuvataidetapahtumissa vieraili yli 4,8 miljoonaa kävijää. Suomessa on elävä ja monipuolinen kuvataidekenttä, joka houkuttelee niin kuntalaisia kuin matkailijoita kulttuurin pariin.

Kulttuuriala työllistää Suomessa jo yli 100 000 henkilöä, ja talouden arvonlisäyksestä sen osuus on 3,3 prosenttia.

Julkisella taiteella on suomalaisten vankka tuki.

– Taiteen ja kulttuurin läsnäolo on kunnalle arvokas vetovoimatekijä, seura toteaa tiedotteessaan.

– Taiteilijat tuovat kuntaan elinvoimaa, taidemuseot ja galleriat tuottavat elämyksiä kuntalaisille, ja julkiset taideteokset vahvistavat kunnan identiteettiä ja taiteen saavutettavuutta. Aktiivisella kulttuuritoiminnalla on myös mittavia kerrannaisvaikutuksia alueiden elinkeinoelämään.

ILMOITUS

Näyttelypalkkioita

Järjestö vaatii tukemaan taiteilijoiden työskentelyä ja paikallisia taidetoimijoita

– Kunta voi houkutella luovia osaajia huolehtimalla, että taiteilijoilla on alueella ammattinsa harjoittamiseen hyvät edellytykset, kuten työtilaisuuksia ja työtiloja, järjestö toteaa. Se pitää tärkeänä myös sitä, että tuetaan paikallisia taiteen myynti- ja näyttelytoimijoita, kuten gallerioita ja taidelainaamoja.

– Kunta voi lisäksi itse työllistää taiteen ja luovien alojen osaajia eri sektoreilla.

Järjestö ajaa myös näyttelypalkkion vakiintumista museoissa. Se perää reiluja korvauskäytäntöjä tilanteessa, jossa museoiden kävijämäärät ovat kasvaneet 2010-luvulla yli 50 prosenttia. Monissa kunnissa museot ovat alueen suosituimpia vierailukohteita.

– Taidenäyttelyn pitäminen on myös kuvataiteilijan työn ydin. Näyttelypalkkio on taiteilijalle maksettava korvaus näyttelyssä tehdystä työstä, kuten ripustuksesta ja yleisötilaisuuksista. Kunnat ovat museoiden suurin ylläpitäjätaho Suomessa, ja museoiden elinvoimaisuus sekä toimintamahdollisuudet tulee turvata myös vastaisuudessa.

Julkista taidetta

Järjestö kannustaa kuntia tilaamaan julkista taidetta.

– Julkisella taiteella on suomalaisten vankka tuki. Yli 70 prosenttia kansalaisista haluaa taidetta arkiympäristöönsä, kuten työpaikoille, kouluihin ja asuinalueille.