Jarmo Lintunen

Työnantajien edustajan Meriteollisuus ry:n kritiikki telakka-alalle tarvittavia veronumeroja kohtaan ontuu. Meriteollisuus perustelee kantaansa sillä, että heidän tietojensa mukaan ulkomaisilla telakoilla ei ole veronumerokäytäntöä.

On pakko heittää heti Meriteollisuudelle seuraava kysymys: Jos jollakin ulkomaisella telakalla esiintyy harmaata taloutta, tarkoittaako se, että meidän ei Suomessa kannattaisi kitkeä pois laitonta toimintaa eli alipalkkausta, ihmiskauppaa tai harmaata taloutta? Veronumerokäytäntö on yksi keskeisistä välineistä harmaan talouden ja työntekijöiden hyväksikäytön ennaltaehkäisemiseksi.

Rakennusalan veronumerokäytäntö on parantanut kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden tilannetta, kitkenyt harmaata taloutta ja laittomasti toimineiden työnantajien saamaa epäreilua kilpailuetua sekä lisännyt Suomen verotuloja.

Näillä perustein veronumerokäytäntö tarvitaan pikimmiten käyttöön kaikille niille aloille, joilla esiintyy alipalkkausta, kuten teollisuuteen, ravintola-, siivous- ja matkailualalle sekä marjanpoiminta-alalle.

Onneksi hallitus on tuomassa veronumeron telakka-alalle. Jotta työntekijöiden hyväksikäyttö, alipalkkaus, ihmiskauppa ja harmaa talous saataisiin mahdollisimman laajalti poistettua maastamme, voitaisiin veronumeroiden käyttöönoton jälkeen vielä kriminalisoida alipalkkaus, antaa ammattiyhdistysliikkeelle joukkokanneoikeus sekä terävöittää työntekijöiden lähettämistä koskevaa lakia rikkovien työnantajien saamia sanktioita.

ILMOITUS

Tällaisella kokonaisuudella vahvistaisimme sellaista suomalaista hyvinvointivaltiota, jossa eivät rehota alipalkkaus, ihmiskauppa tai työntekijöiden hyväksikäyttö.

Tein toissa vuonna kansalaisaloitteen alipalkkauksen kriminalisoimiseksi. Vaikka aloite ei ole vielä realisoitunut, olen erittäin tyytyväinen, että se on julkisessa keskustelussa esillä realistisena vaihtoehtona työntekijöiden hyväksikäytön hillitsemiseksi.

Jaakko Lindfors
Turku

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!