Madelén Wildhaber

Turun Vasemmistoliitto vaatii tiukkoja raameja leväperäisille rakennusbudjeteille ja tulevaisuuden investoinneille. Se painottaa sitä, että vastuuta on otettava jo suunnitteluvaiheessa, ja rakennusliikkeet pitää sitouttaa pysymään budjetissa sanktiokäytäntöjen avulla rakennustyön aikana.

Turun kauppatorin uudeksi kanneksi valittu Saariston sydän -suunnittelumalli sai kuluvan viikon maanantaina kaupunginhallitukselta kylmää kyytiä: Mallin jääpuisto luistelualueineen höylättiin suunnitelmasta pois kokonaan ja asian käsittely siirrettiin hamaan tulevaisuuteen. Syy suunnitelmien muutokseen on projektin budjetti, joka oli paisua kaksinkertaiseksi alkuperäisestä 1,36 miljoonan euron kustannusarviosta.

Kallistuu ja venyy

Musiikkitalo, Historian museo, raitiotie...

Vasemmistoliitto arvioi, että rakentamisbudjettien venyminen ja paukkuminen vaikuttaa olevan nykyään periturkulainen vitsaus ja voidaan jo melkein puhua uudesta Turun taudista.

Saariston sydän pääsee sykkimään nyt Kauppatorille karsittuine toimintoineen huolimatta siitä, että sekin ylittää alkuperäisen budjettinsa. Vasemmistoliito toteaa tiedotteessaan, että kaupunkilaisille itseään toistava kuvio on jo selvä: ei rakennusprojektia ilman budjetin ylitystä.

Valtakunnallistakin huomiota herättänyt Funikulaari yli kaksinkertaisti suunnitellun 2,5 miljoonan arvionsa ja Kaupunginteatterin remontti nousi 25 miljoonasta 45 miljoonaan euroon. Yhä keskeneräinen Logomon silta on alkuperäisestä viiden miljoonan budjetistaan nyt jo miltei nelinkertaistunut ja valmistuminen on myöhästynyt ainakin kolme vuotta.

ILMOITUS

Uusia rahareikiä

Vasemmistoliitto kysyy, uskaltaako kokoomusjohtoisessa Turussa enää rakentaa. Uusia suuria rakennusprojekteja on kuitenkin jo suunnitteilla ja kaupunkilaiset odottavat, kuinka kalliiksi tulevat muiden muassa uusi Musiikkitalo, Historian museo ja investointiluokassa aivan omassa sarjassaan painiva raitiotie.

– Alibudjetoidaanko rakennusprojekteja tietoisesti, jotta voidaan tehdä ideologisia päätöksiä ja leikata julkisista palveluista, kun kaupungin kassaholvit ammottavat tyhjyyttään? Vai onko kyse vain kertakaikkisen huonosta suunnittelusta, joka ei osaa ottaa huomioon projektien vaatimaa kokonaiskuvaa?”, kysyy Turun Vasemmiston puheenjohtaja ja pormestariehdokas Sasu Haapanen.

– Kaupungin rakentaminen on tapahduttava vastuullisesti. Hyvinvointileikkauksia ei voida tehdä huonon suunnittelutyön korjaustoimenpiteenä.