Jussi Joentausta

Veronika Honkasalo: Itsestäänselvän muutoksen tekeminen on kestänyt näin pitkään, koska maahanmuuttopoliittista keskustelua on viime vuosina ohjannut enemmän populismi kuin faktat.

Eduskunta alkaa tänään kyselytunnin jälkeen käsitellä esitystä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi. Lain hyväksymisen jälkeen turvapaikanhakijoille palaa oikeus tarvittaessa julkisin varoin kustannettuun avustajaan myös turvapaikkapuhuttelussa.

Käytännössä esityksellä kumotaan 1.9.2016 voimaan tullut Juha Sipilän hallituksen laki, jolla turvapaikanhakijoilta vietiin oikeus maksuttomaan avustajaan muista kuin ”painavista syistä”. Kansan Uutiset kertoi asiasta syyskuussa 2017.

Nyt käsittelyyn tuleva esitys perustuu pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaan, jossa painotetaan perus- ja ihmisoikeuksien ja oikeusturvan yhdenvertaista toteutumista.

Esityksen ensisijainen tavoite on kansainvälistä suojelua hakevien oikeusturvan ja perus- ja ihmisoikeuksien vahvistaminen ja oikeusavun yhdenmukaistaminen muihin asiaryhmiin.

Kansanedustaja Veronika Honkasalo on lakimuutoksesta täpinöissään jo tunteja ennen lähetekeskustelun alkua.

ILMOITUS

Sipilän hallituksen heikennyksiä hän kutsuu katastrofaalisiksi.

”Sipilän hallitus murensi oikeusturvaa yhteen, haavoittuvassa asemassa olevaan ihmisryhmään kohdistuvilla poikkeuksellisilla heikennyksillä. Vasemmistoliitto on vaatinut näiden kiristysten perumista alusta asti, ja nyt tämä viimein tapahtuu”, Honkasalo kirjoittaa Twitterissä.

Heikennyksen vaikutukset olivat tiedossa

Hänen mukaansa edellisen hallituksen päätös aiheutti ongelmia turvapaikkapuhutteluihin, vaikeutti muutoksenhakua ja heikensi turvapaikkaoikeuteen erikoistuneiden juristien mahdollisuuksia harjoittaa ammattiaan ja turvata oikeusvaltiota. Myös toimiva turvapaikkamenettely vaikeutui.

Honkasalon mukaan heikennyksen oikeusturvan kannalta tuhoisat vaikutukset olivat hyvin tiedossa jo siitä säädettäessä. Sittemmin saadut kokemukset ja tehdyt useat riippumattomat selvitykset ovat kaikilta osin vahvistaneet tuolloin esitetyn kritiikin aiheelliseksi.

Turvapaikkaprosessia ja turvapaikanhakijoiden oikeusapua on arvioitu ainakin kolmessa selvityksessä. Niiden tuloksista kerrotaan hallituksen esityksessä .

Ei korjaa kaikkea, mutta haitallisin kumotaan

”Se, että näin itsestäänselvän tarpeellisen ja asiantuntijoiden yksimielisesti kannattaman muutoksen tekeminen on kestänyt näin pitkään, kuvaa surullisen hyvin kotimaista maahanmuuttopoliittista keskustelua, jota on viime vuosina ohjannut enemmän populismi kuin faktat”, Honkasalo kirjoittaa.

Hänen mukaansa esitys ei yksin korjaa ongelmia, joita turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien toteutumisessa ja oikeudenmukaisessa turvapaikkamenettelyssä on. Nyt kuitenkin perutaan kaikkein keskeisin ja haitallisin turvapaikanhakijoiden asemaan viime kaudella tehty lakimuutos.

”Ennen kaikkea tämä esitys turvaa suomalaista oikeusvaltiota”, Honkasalo twiittaa.