Lehtikuva/Roni Rekomaa

Perussuomalaisten nousu voi tussahtaa siihen, että kannattajat jättävät äänestämättä.

Kaikista äänestysikäisistä 60 prosenttia ilmoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä, että tulevat varmasti äänestämään kuntavaaleissa ensi huhtikuussa. Tulos ennakoi, että äänestysinto voi kasvaa edellisistä kuntavaaleista. Lukema on kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin neljä vuotta sitten toteutetussa vastaavassa tutkimuksessa.

Vuoden 2017 kuntavaalien äänestysprosentti oli 59. Aiempien vaalien alla toteutettujen tutkimusten perusteella tiedetään, että äänestämisestään täysin varmojen osuus ennustaa melko hyvin toteutuvaa äänestysprosenttia.

Äänestysinto kasvaa koulutuksen, iän ja ammattiaseman myötä.

Ylemmistä toimihenkilöistä aikoo äänestää 81 prosenttia kyselyyn vastanneista, työntekijöistä 48 prosenttia ja työttömistä 36 prosenttia.

Nuorista 18–30-vuotiaista vain 40 prosenttia on varma, että käy äänestämässä. Yli 60-vuotiaista varmoja äänestäjiä on 71 prosenttia.

ILMOITUS

Peruskoulun käyneistä varmoja äänestäjiä on 47 prosenttia, akateemisista 74 prosenttia.

Puolueista kokoomuksella on varmimmat äänestäjät. Sen kannattajista 77 prosenttia ilmoittaa äänestävänsä kuntavaaleissa. Vasemmistoliitto on kakkosena 74 prosentilla.

Perussuomalaisten kova gallup-nousu voi tussahtaa vaali-iltana, sillä puolueen kannattajista vain 58 prosenttia on varmoja äänestäjiä. Lisäksi perussuomalaisten kannattajista seitsemän prosenttia vastaa, että ei vähintään todennäköisesti äänestä.

Kyselyssä näkyy myös keskustan kipuilu hallituksessa. Sen kannattajista 68 prosenttia on varmoja äänestäjiä, mikä on toiseksi pienin lukema perussuomalaisten jälkeen.