Antti Yrjönen

Eduskunta keskusteli keskiviikkona Euroopan unionin omien varojen käytöstä ja elpymisvälineestä.

Euroopan unionin elpymisrahasto ei ole täydellinen, mutta se antaa Suomelle ja unionille mahdollisuuden elvyttää taloutta, tiivisti vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa. Eduskunnassa käsiteltiin keskiviikkona hallituksen esitystä EU:n varojen käytöstä ja 750 miljardin elpymispaketista.

– Meidän on nyt käännettävä katseemme tulevaisuuteen ja puhuttava siitä, miten Eurooppa saadaan jaloilleen. Se ei tapahdu leikkaamalla eikä kurjistamalla, Lohikoski linjasi.

Muun Euroopan toipuminen koronakriisistä on myös Suomen etu, sillä Eurooppa on yksi tärkeimmistä vientialueista. Tässä toipumisessa elpymisrahasto auttaa, kun se antaa mahdollisuuden elvytystoimiin koko unionin alueella.

– Hiilineutraalin hyvinvointivaltion luomiseksi tarvitaan suuria ponnistuksia, ja elpymisväline on tässä yksi työkalu, Lohikoski totesi.

Elpymisrahoitukseen sisältyviä ehtoja Lohikoski piti tärkeinä.

ILMOITUS

– On erittäin tärkeää, että yhteisten rahojen käyttö on sidottu oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkarin ja Puolan tie ei voi olla Suomen tie, hän muistutti.

Ryhmäpuheenvuorossa Lohikoski vaati Suomelta ja EU:lta rohkeaa ja tavoitteellista elinkeinopolitiikkaa.

– Juuri nyt on uskallettava investoida. Investointeja tarvitaan sekä Suomessa että Euroopassa.

Samalla kun vastataan koronakriisin aiheuttamiin ongelmiin, on Lohikosken mukaan panostettava ilmastokriisin ratkaisemiseen.

– Ekologinen jälleenrakennus on valtava ponnistus, ja siihen investoiminen pitää aloittaa nyt. Tavoitteellisella elinkeinopolitiikalla ratkaisemme ilmastohaasteita samalla, kun luomme uusia, ilmastokestäviä työpaikkoja, Lohikoski painotti.

Eurokriisin virheitä ei saa toistaa

Lohikoski linjasi ryhmäpuheessa, että vasemmistoliitto haluaa EU:ssa edistää vapaata yhteiskuntaa, ihmisoikeuksia ja rauhaa. Selvää on, että unionin talouspolitiikassa vaaditaan suunnanmuutos, joka nyt on tapahtumassa.

– Vasemmistoliitto on vaatinut, että tällä kertaa yhteisillä elvytysrahoilla ei pelasteta pankkeja. Vasemmistoliitto on vaatinut, että tämän kriisin kustannuksia ei kaadeta tavallisten ihmisten maksettavaksi.

– On erittäin tärkeää, että eurokriisin virheitä ei toisteta missään maassa. Eurokriisin aikana toteutettu leikkaus- ja kuripolitiikka hidasti elpymistä koko Euroopassa, myös Suomessa. Nyt on tehtävä toisin, Lohikoski sanoi.

Korona on Euroopalle rauhanajan vakavin kriisi, Lohikoski muistutti. Siitä toipuminen on valtava tehtävä.

– Meidän on rakennettava vahvempi Suomi ja Eurooppa tukemalla uusia ilmastoratkaisuja, panostamalla puhtaaseen energiaan ja suojelemalla luonnon monimuotoisuutta.

Lue lisää: Mistä EU:n elpymisrahasto oikein sai alkunsa sekä kuusi muuta kysymystä ja vastausta mieliä kuohuttavasta aiheesta