Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Pääministerin mukaan poikkeuksellisia toimia jatketaan niin kauan kuin tarve on, tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on kasvun edellytysten rakentaminen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallitus varautuu käyttämään poikkeuksellisia toimia talouden, työllisyyden ja ihmisten tukemiseksi niin kauan kuin koronatilanne ja taloustilanne sitä edellyttävät.

Marin sanoi puheessaan eduskunnassa, että olisi virhe lopettaa kasvua, työllisyyttä ja ihmisiä tukeva finanssipolitiikka liian aikaisin.

Marinin mukaan keskeistä tulevaisuuden kannalta on se, miten yritykset selviävät kriisin yli ja millaisessa kunnossa ne kohtaavat pandemian jälkeisen maailman.

– Elinvoimaiset ja kilpailukykyiset yritykset ovat myös korkean työllisyysasteen edellytys. Siksi nyt on tehtävä kaikki tarvittava, jotta tuotantokapasiteettimme on iskussa, kun kysyntä jälleen elpyy, Marin sanoi eduskunnassa.

Marinin mukaan tämä tarkoittaa etenkin investointeja inhimilliseen pääomaan, vihreään siirtymään, tutkimukseen ja innovaatioihin sekä digi- ja väyläinfrastruktuuriin.

ILMOITUS

Eduskunnassa on parhaillaan keskusteltavana pääministerin ilmoitus hallituksen politiikasta.

Mitään työllisyyskeinoa ei suljeta ennalta pois

Marin totesi, että julkisen talouden pitkän aikavälin haasteet eivät ole koronakriisin myötä kadonneet. Ikärakenteen muutos ja siihen nähden liian alhainen työllisyysaste edellyttävät ratkaisuja.

Hallitus tuo Marinin mukaan tänä vuonna eduskuntaan useita työllisyyttä vahvistavia lakiesityksiä, muun muassa esitykset pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista, palkkatuen uudistamisesta ja rekrytukikokeilusta sekä ulkomaalaisten osaajien maahanmuuton vauhdittamisesta.

– Tulemme tänä keväänä päättämään myös uusista työllisyyttä vahvistavista toimista. Tässä yhteydessä hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle, Marin sanoi.

Pääministerin mukaan hallituksen julkisen talouden kestävyystiekartta saa tarkennuksia kevään puoliväliriihessä.

– Mitä paremmin kasvun vahvistamisessa, aktiivisessa elinkeinopolitiikassa ja rakenneuudistuksissa onnistutaan, sitä vähemmän tarvitsemme sopeutustoimia. Siksi talouspolitiikan päähuomion on nyt oltava kestävän kasvun edellytysten luomisessa koko maassa, tuottavuuden nostamisessa, aktiivisessa elinkeinopolitiikassa ja työllisyyden vahvistamisessa, Marin linjasi.