Jarmo Lintunen

Moni on ihmetellyt, miksi valtiovarainministeriön maanantaina julkistetussa raportissa ei käsitelty ilmastokriisiä.

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen raportin, jossa pohdittiin tulevaisuuden talouskasvun mahdollisuuksia. Siinä todettiin, että Suomi on jäänyt muista Pohjoismaista jälkeen talouskasvussa.

Raportissa pisti silmään myös se, että ilmastokriisiä ei mainittu. Puhdas teknologia ja hiilineutraalius mainittiin kerran. Tämä sai ihmettelyä osakseen niin KU:ssa kuin Twitterissä.

Tiistaina raportin pääkirjoittaja, valtiovarainministeriön finanssineuvos Markku Stenborg vastasi Twitterissä, miksi ilmastoa ei mainittu.

– Koska fokus. Ilmasto on ollut VM työpöydällä jo ainakin Montrealin ajoista. Sanomme siitä sitten kun on jotain julkisesti sanottavaa, kuului ensimmäinen viesti.

Montrealilla Stenborg viitannee vuonna 1987 solmittuun Montrealin protokollaan, jossa sovittiin otsonikerroksen suojelusta.

ILMOITUS

Toisessa viestissä Stenborg sitten kommentoi tarkemmin fokusta.

– Koska VMi (valtiovarainministeri Matti Vanhanen) kysyi kasvun ja työllisyyden mahdollisuuksista tulevaisuudessa. Koska uhanalaisten eläinten metsästyksellä yms. on vuosikymmenen tai kahden aikana max toisen kertaluokan vaikutuksia.

Stenborgin näkemys poikkeaa jonkun verran monista muista taloustietelijöiden näkemyksistä. Aiemmin helmikuussa julkaistiin esimerkiksi brittiläisen ekonomistin Partha Dasguptan johtaman asiantuntijajoukon raportti. Siinä yritettiin laittaa luontokadolle ja käynnissä olevalle kuudennelle sukupuuttoaallolle hintalappu, koska asialle ei tähän mennessä ole tehty tarpeeksi.

Kyse ei siis ole pelkästään uhanalaisten eläinten metsästyksestä. Joskin niidenkin katoaminen aiheuttaa suuria katastrofeja.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!