Jarmo Lintunen

Valtiovarainministeriö julkaisi maanantaina jykevän ”Talouskasvun edellytykset tulevaisuudessa” -raportin. Raportissa kannettiin perinteiseen valtiovarainministeriön tyyliin huolta Suomen tulevaisuudesta.

Syytä huoleen onkin. Suomi on jäänyt pahasti jälkeen muita Pohjoismaita monilla mittareilla ja ero uhkaa entisestään kasvaa. Huolestuttavaa on muun muassa investointien vähäinen määrä.

Yksi asia raportissa pistää kuitenkin eniten silmään. Ilmastokriisi ja ympäristöongelmat loistavat siitä oikeastaan kokonaan poissaolollaan. Ainoastaan investointien kohdalla on maininta, että siirtymä kohti hiilineutraliutta edellyttää investointeja teollisuudessa.

Joka päivä saamme lukea ympäristötuhoista ja ilmastokriisistä kertovista asioista. On se sitten napajäätiköiden sulaminen, haikantojen tuhoutuminen, Itämeren rehevöityminen tai pölyttäjien katoaminen. Näissä uutisissa riittaa valinnanvaraa, koska lajikato ja ilmastokriisi vaikuttavat kaikkeen.

Nämä eivät ole irrallisia asioita, kun mietitään tulevaisuuden kasvun lähteitä. Ihmisen aiheuttama kuudes sukupuuttoaalto on johtamassa tilanteeseen, jossa Suomen suurin ongelma ei ole bruttokansantuotteen kasvun jämähtäminen 1,2 tai johonkin muuhun prosenttilukuun.

Siksi kaikissa talouteen liittyvissä asioissa pitäisi aina kysyä ”entäs ilmasto”, kuten lopetetun Vihreä Lanka -lehden päätoimittaja Riikka Suominen erittäin osuvasti tiivisti. Itse asiassa niin pitää tehdä jokaisen aiheen kohdalla. Toimivaa taloutta ei ole ilman toimivaa maapalloa.