Lehtikuva/Handout

”Näyttää siltä, että Venäjä on vähä vähältä irrottamassa itseään Euroopasta ja tarkastelemassa demokraattisia arvoja olemassaolon uhkana.”

Venäjä torjui rakentavan vuoropuhelun EU:n kanssa, ja siksi EU:n täytyy vetää johtopäätökset. Näihin kuuluu uusien pakotteiden mahdollisuus, kirjoittaa EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell blogissaan.

Borrell vieraili äskettäin Moskovassa, ja hänen vierailunsa aikana Venäjä ilmoitti karkottavansa kolmen EU-maan, Saksan, Puolan ja Ruotsin, diplomaatteja. Nämä olivat Venäjän mukaan osallistuneet vangittua oppositiovaikuttajaa Aleksei Navalnyia tukeviin mielenosoituksiin.

Ilmoitus diplomaattien karkotuksesta osoitti Borrellin mukaan sen, että Venäjä ”ei halua tarttua tähän mahdollisuuteen käydä rakentavampaa vuoropuhelua EU:n kanssa”.

Borrellin mukaan EU:n täytyy vetää johtopäätökset.

– Jäsenmaiden tehtävänä on päättää seuraavista askelista, ja kyllä, niihin voi sisältyä pakotteita.

ILMOITUS

Borrellin vierailu Venäjällä päättyi lauantaina. Hän sanoi palanneensa Brysseliin ”hyvin huolissaan”.

– Näyttää siltä, että Venäjä on vähä vähältä irrottamassa itseään Euroopasta ja tarkastelemassa demokraattisia arvoja olemassaolon uhkana.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi vierailun aikana, että Venäjä on valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Huonot suhteet EU:n ja Venäjän välillä eivät Lavrovin mukaan ole hyödyksi kenellekään.

Borrell kertoo Venäjän-matkansa tuloksista EU-maiden ulkoministereille 22. helmikuuta. EU-maiden johtajat puolestaan keskustelevat jännittyneistä suhteistaan Venäjään huippukokouksessa maaliskuussa.