Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmassa on kirjaus paikallisesta sopimisesta. Ohessa siitä suora lainaus:

”Hallituksen tavoitteena on lisätä paikallista sopimista osapuolten keskinäiseen luottamukseen perustuen. Paikallista sopimista kehitetään huolehtimalla henkilöstön riittävästä tiedonsaannista ja vaikutusmahdollisuuksista, mikä on avainasemassa sopimisen vaatiman luottamuksen ilmapiirin luomisessa.”

Paikallisen sopimisen työryhmää on vetänyt työ-, ja elinkeinoministeriössä valtiosihteeri Ville Kopran työryhmä. Selvitys tulee julkiseksi 1.3.2021. Tämän jälkeen alkaa elinkeinoelämän huutokauppa sopimisesta. Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen rummuttamana ja Kauppakamarin Juho Romakkaniemen säestämänä. Roolit voivat heillä olla myös toisinkin päin, mutta tämä duo on lavalla varmasti, kun sopimisesta aletaan vääntää.

Työryhmän selvityksen jälkeen poliittiselle vasemmistolle ja työmarkkinajärjestöille tulee rooli paljon vartijana varmistaa se, että palkansaajaa ei polkumyydä tai luoda huutolaisjärjestelmää, jossa henkenä on, että työtä saa hän, joka halvimmalla sen suostuu tekemään.

Syysmyrskyistä päästiin keskelle tuiskua ja sääennusteen mukaan pakkanen kiristyy työmarkkinaosapuolten, saati sitten poliittisten piirien kesken, kun paikallisen sopimisen työryhmän selonteko on julkinen ja paikallisen sopimisen merkkipaaluista aletaan neuvotella.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton puoluehallitus linjasi syksyllä 2020 paikallisesta sopimisesta muun muassa seuraavaa: asiallinen neuvottelukulttuuri ja sopimiskyky turvataan tulevaisuudessakin yleissitovien työehtosopimusten ja vahvistuvan luottamusmiesjärjestelmän kautta. Puoluehallitus totesi myös, että aitoa yhteistyössä sopimista ja arjen työelämähaasteiden ratkaisuja tukisivat myötämäärämisoikeuden tuominen lainsäädäntöön, ryhmäkanneoikeuden laajentaminen ja alipalkkauksen kriminalisointi.

Sopimusjärjestelmän laajentaminen edellyttää työnantajapuolen aitoa halua sopia asioista niin, etteivät laajennukset heikennä työntekijän asemaa.

Kirjoittaja on pääluottamusmies ja vasemmistoliiton 3. varapuheenjohtaja.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!