Lehtikuva/Jussi Nukari

Yle uutisoi (3.12.2020), että maahanmuuttajat saavat keskimäärin kaksinkertaisesti Kelan etuuksia Suomessa syntyneisiin verrattuna. Kävin läpi Ylen käyttämän Kelan raportin ”Maahanmuuttajien Kelan etuuksien käyttö vuonna 2018”. En voi sanoa ilahtuneeni raportin tasosta. Loppuyhteenvedossa maksetut etuudet suhteutettiin väkimäärään, mikä oli täysin omituista.

”Maksettujen etuuksien määrää voidaan tarkastella myös suhteuttamalla eurot väestömäärään eli laskemalla, kuinka paljon etuuksia maksettiin henkilöä kohden vuodessa. Tutkimusaineistoon sisältyvistä etuuksista, yhteensä 10,7 mrd. eurosta, Suomessa syntyneille maksettiin keskimäärin 2 243 euroa vuodessa henkilöä kohden ja maahanmuuttajille 4 676 euroa vuodessa henkilöä kohden.”

Miksi ei laskettu maksettuja etuuksia per henkilö niistä, joille etuuksia on maksettu? Yhteenvedossa ei myöskään mitenkään pohdittu, mistä maahanmuuttajien tukien käyttö muodostuu.

Kävin läpi kaikki taulukot, ja laskin niissä esitettyjen tietojen perusteella maksetut tuet henkilöä kohden. Toki noiden tarkempaan laskemiseen tarvittaisiin tiedot myös ajanjaksoilta, joilta ne on maksettu; mutta käytetään nyt näitä annettuja.

Esimerkiksi perustoimeentulotukea maksettiin Suomessa syntyneille (S) 357,80 euroa ja maahanmuuttajille (M) 265,60 euroa, työttömyysturvaa 5 134,90 euroa (S) ja 6 962,50 euroa (M) sekä asumisen tukia 2 513,90 euroa (S) ja 3 007,30 euroa (M).

Ei voi mitenkään vetää johtopäätöstä, että maahanmuuttajille maksettaisiin tuplamäärin tukia kantaväestöön verrattuna. Lakisääteiset tuet ovat samat kaikille.

Hannu Vesala
Kauhajoki

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!