Lehtikuva/Fabian Bimmer

Schalken kaltainen perinteikäs seura on luhistumassa pitkälti huonon johtamisen takia.

Eräs koronakriisin runtelemista seuroista on perinteikäs Schalke 04, joka on syöksymässä kovaa vauhtia alasarjoihin. Vielä kaudella 2017–2018 Saksan Bundesliigassa toiseksi sijoittunut gelsenkircheniläispoppoo on voittanut kuluvalla sesongilla vain kerran ja kerännyt ainoastaan kahdeksan pistettä.

Schalke pelasi itse asiassa peräti 30 ottelua voitoitta Bundesliigassa. Tappioputki katkesi vasta 9.1.2021 sinällään hienoon 4–0-voittoon Hoffenheimista. Jos ihmeitä ei tapahdu, kaivosseura löytää itsensä 30 vuoden tauon jälkeen 2. Bundesliigasta kauden 2021–2022 alussa.

On epärealistista kuvitella, että kuninkaansinisissä väreissä pelaava Schalke onnistuisi raahaamaan itsensä kuiville esimerkiksi seuraan äskettäin paluun tehneiden Klaas-Jan Huntelaarin tai Sead Kolašinacin avulla. Siirtoikkunan sulkeutuessa nähtiin vielä Shkodran Mustafin siirto Arsenalista, mutta toisella ovenaukaisulla toppari Ozan Kabakin siirtyi lainalle Liverpooliin.

Suurin sylttytehdas ongelmiin löytyy seuran entisen puheenjohtajan Clemens Tönniesin suunnalta. Schalke ei ole viime vuosina onnistunut oikein missään värväyksistään. Tönnies ei toki henkilökohtaisesti ole organisoinut vuotavaa puolustusta, josta on menty läpi kaikista raoista. Seuraan miljoonia euroja pumpannut teurastamomoguli jätti tehtävänsä viime kesänä kannattajien taholta tulleen paineen takia. Schalkella onkin peräti 160 000 jäsentä. Lukema on Saksan futisseuroista toiseksi suurin.

Huipputason futiksessa raha usein ratkaisee kannattajien mielipiteen sijasta. Tällä hetkellä Schalkella on vain velkaa, jota onkin kertynyt noin 200 miljoonaa euroa. Epäonnistuneiden värväysten lisäksi Tönnies puhui rasistisia julkisesti ja hänen omistamassaan teurastamossa puhkesi oma koronaepidemia, jossa noin 1 500 työläistä sairastui tautiin puutteellisten turvatoimien takia.

ILMOITUS

Napanuoraa Tönniesin kanssa näyttää olevan melkoisen vaikeaa katkaista. Schalken johtokunta kieltäytyi tämän vuoden alussa Tönniesin seuralle tarjoamasta hätärahoituksesta, mutta reilu viikko sitten seura teki lihapomon yrityskatraaseen kuuluvan firman kanssa sponsorisopimuksen saaden näin kuuden miljoonan euron avun pelaajamarkkinoilla käytettäväksi.

On surullista, että Schalken kaltainen perinteikäs seura on luhistumassa pitkälti huonon johtamisen takia. Jalkapalloseurat ovat nykyään usein rahapösöjen leikkikaluja, mutta harva onnistuu mokaamaan asiat näin pahasti. Suurseuran suunta on kuitenkin sarjaporrasta alemmas, josta sinne muutama vuosi sitten pudonnut Hamburger Sportverein näyttää olevan palaamassa takaisin. Jos Schalken talouskorttitalo ei kaadu tippumiseen, saattaa siirtyminen hieman himmeämpien parrasvalojen piiriin tehdä hyvääkin seuralle.

Vakiorivin kohteessa yksi Newcastle kohtaa Southamptonin. Vieraat kokivat tiistaina kaikkien aikojen kylvetyksen hävitessään Manchester Unitedille todella nöyryyttävin 9–0 lukemin. Tuosta kanveesista ei ole varmasti kovin helppoa nousta, vaikka tappion taustalla oli kaksi punaista korttia vieraille. Niistä ensimmäinen tuli jo toisella peliminuutilla.

Kotijoukkue hävisi puolestaan viikolla Crystal Palacelle 1–2. Tässä pelissä kuitenkin Pohjois-Englanti vienee voiton, koska kriisi etelärannikolla on varmasti syvä. Viime aikoina vahvasti esiintynyt West Ham kohtaa Lontoon derbyssa peliesityksiään hiljalleen parantaneen Fulhamin vieraissa. Tässä ottelussa on kuitenkin syytä käyttää useampi merkki, ykkönen kakkosen oheen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 6.2. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 1(2), 1, 2, 2(X), 1(2), 1, 1(X), 2(X), 1, 2(X), 1.