Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunta ei ole koskaan asettanut väitettyä pitkän aikavälin tavoitetta ansiotuloveron alentamisesta, tiivisti erityisavustaja.

Demarien varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sai julkisuudessa ryöpytyksen, kun hän Helsingin Sanomain haastattelussa kritisoi varovaisen sanakääntein valtiovarainministeriön virkamiehiä. Mäkysen mukaan talouspoliittinen keskustelu keskittyy Suomessa liikaa leikkauksiin. Tämän taustalla on se, että VM:n virkamiehet esittävät mielellään omia näkemyksiään oikeanlaisesta talouspolitiikasta, Mäkynen sanoi.

Seurauksena oli täyslaidallinen erityisesti kokoomuksen riveistä.

Vanhempainvapaalla oleva vasemmistoliiton erityisavustaja Juho Orjala nosti Twitterissä esiin mielenkiintoisen asian. Orjala viittasi viime vuoden joulukuussa HS_ssa==https://www.hs.fi/talous/art-2000007674370.html julkaistuun valtiovarainministeriön vero-osaston henkilöverotusyksikön hallitusneuvoksen Panu Pykösen haastatteluun.

Siinä Pykönen linjasi, että Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on pyrkiä keventämään ansiotuloverotusta.

Orjala tiivistää, että eduskunta ei ole asettanut minkäänlaista pitkän aikavälin tavoitetta.

– Näin ollen kyse on ministeriön omasta poliittisesta agendasta kysymyksessä, josta päättäminen kuuluisi eduskunnalle, hän päättää.

Orjala palaa vanhempainvapaansa jälkeen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen erityisavustajaksi. Twitterissä hänen viestinsä eivät edusta ministerin tai puolueen kantaa, vaan kyse on hänen henkilökohtaisesta näkemyksistään.