Lehtikuva/Jussi Nukari

Professorin mielestä oikeusministeriö joutuu vakavasti pohtimaan.

Äärioikeistoon jo nimensä puolesta nojaavan Sinimustan liikkeen rekisteröityminen puolueeksi ei ole vielä itsestään selvää. Julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta arvioi, että oikeusministeriö joutuu vakavasti pohtimaan, hyväksyykö se yhdistyksen rekisteröitymisen puolueeksi.

Vuoden lopulla yhdistysrekisteriin merkitty Sinimusta liike on jättänyt oikeusministeriöön hakemuksensa kannattajakorttien keräämiseksi. Ennen korttien keräämistä oikeusministeriö käy läpi sen säännöt ja ohjelman.

Puoluelain mukaan puolueen on noudatettava kansanvaltaisia periaatteita toiminnassaan ja päätöksenteossa.

Viljasen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puolue hyväksyy Suomen perustuslain keskeisen ajatuksen demokratian perustumisesta kansanvaltaan eikä väkivaltaan tai muuhun vaikuttamiseen.

– Hyvin laaja kirjo puolueita on vuosien varrella sallittu, mutta jossakin se raja menee. Sitä rajaa ei meillä juuri ole viime vuosina testattu, Viljanen sanoo.

ILMOITUS

Hän arvioi, että Sinimusta liike saattaa olla rajatapaus.

– Meidän pitäisi hyväksyä keskustelu vaikeistakin asioista ja myös keskustelu, joka saattaa olla provosoivaa. Sitä missä raja menee, ei ole helppo asettaa, hän sanoo.

”Päämäärä sanelee sopivat metodit”

Sinimustan liikkeen puolueohjelma lähtee siitä, että suomalaiset ovat etnisesti yhtenäisiä.

Yhdistys lakkauttaisi maahanmuuton. Se perustaisi rekisterin, jolla seurattaisiin ulkomaalaistaustaisen väestön määrää. Rekisteriin kirjattaisiin ihmisten etnisyys, kieli ja uskonto. Se myös rajoittaisi tapaa, jolla media kertoo suomalaisuudesta ja perhe-elämästä.

Puolueen arvopohja olisi yhdistyksen verkkosivujen mukaan radikaali.

– Radikaalius merkitsee ajattelutapaa, jossa haluttu päämäärä sanelee sopivat metodit poliittisella kentällä, verkkosivuilla kerrotaan.

Yhdistys voidaan rekisteröidä puolueeksi, jos sillä on vähintään 5 000 äänioikeutettua kannattajaa.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että liikkeen hakemus kannattajakorttien keräämisen aloittamiseksi on vasta tullut ministeriön käsittelyyn. Hän ei vielä arvioi, kuinka kauan käsittely kestää eikä ota kantaa puolueen ohjelmaan.

Yleisesti ottaen puolueella pitää hänen mukaansa olla kolme asiaa kunnossa. Tavoitteena pitää olla valtiollisiin asioihin vaikuttaminen, ja sääntöjen pitää turvata kansanvaltaisten periaatteiden noudattaminen puolueen päätöksenteossa ja toiminnassa. Kolmanneksi puolueella pitää olla ohjelma, joka toteuttaa säännöissä mainitun tarkoituksen.

Kannattajakorttien pitäisi olla kerättynä maaliskuun alkupuolelle mennessä, jotta puolue ehtisi osallistumaan kuntavaaleihin.