Lehtikuva/Alexander Nemenov

Kansalaisjärjestön mukaan poliisi otti kiinni satoja ihmisiä. Kreml: Putin ei seuraa koko oikeudenkäyntiä.

Moskovassa on alkanut oikeudenkäynti venäläistä oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyia vastaan. Venäjän rikosseuraamusviraston edustaja vaati Navalnyin aiemman 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion muuttamista ehdottomaksi.

Vaatimusta perusteltiin sillä, että Navalnyi olisi rikkonut kymmeniä kertoja tuomionsa ehtoja jättämällä ilmoittautumatta viranomaisille.

Tuomari kysyi Moskovassa käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä rikosseuraamusvirastolta, miksi nämä eivät puuttuneet Navalnyin pitkään jatkuneisiin laiminlyönteihin jo aiemmin. Viraston edustajan mukaan viranomaiset olivat toivoneet Navalnyin parantavan tapansa, raportoi oikeussalissa oleva Telegraph-lehden kirjeenvaihtaja.

Navalnyin puolustus kiisti syytteet ja totesi tämän olinpaikan olleen koko ajan hyvin viranomaisten tiedossa.

Navalnyi vaikutti oikeussalissa ilmeisen hyväntuuliselta ja vilkutteli vaimolleen Julijalle. Kun tuomari tiedusteli syytetyltä tämän asuinpaikkaa, Navalnyi vastasi asuvansa tätä nykyä Matrosskajan vankilassa.

ILMOITUS

Jo ennen oikeudenkäynnin alkua poliisi alkoi ottaa kiinni ihmisiä lähellä oikeuden rakennusta, kertoi kansalaisjärjestö OVD-info. Useita ihmisiä kuljetettiin poliisin pikkubusseihin läheisellä metroasemalla. Iltapäivään mennessä kiinni otettuja oli kertynyt järjestön mukaan jo lähes 240.

Venäläismedioiden mukaan kiinni otettujen joukossa on myös toimittajia.

Ulkomaisten diplomaattien läsnäolo ärsytti

Oikeuden vieressä olevat kadut on suljettu, ja niillä näkyy erittäin suuria määriä mellakkavarusteisia poliiseja.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti Vladimir Putin ei seuraa ollenkaan parhaillaan käynnissä olevaa oikeudenkäyntiä Navalnyia vastaan.

Peskovin mukaan Venäjä myös toivoo, ettei yhden ”pidätyskeskuksen asukkaan” kaltainen mitätön asia vaikuta Venäjän suhteisiin Euroopan unioniin. EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin on määrä vierailla Venäjällä torstaina ja perjantaina.

Peskovin mukaan Venäjä on valmis toimiin suhteiden parantamiseksi mutta ei aio kuunnella ”neuvoja” Navalnyin tapauksen suhteen.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puolestaan arvosteli ulkomaisten diplomaattien läsnäoloa Navalnyin oikeudenkäynnissä. Zaharovan mukaan kyseessä on painostusyritys ja sekaantuminen Venäjän sisäisiin asioihin.

Tuomioistuin vahvisti uutistoimisto Interfaxille, että paikalla oli diplomaatteja muun muassa Yhdysvalloista, Britanniasta, Ruotsista, Norjasta ja EU:sta.

Navalnyi otettiin kiinni, kun hän palasi viime kuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, missä hän toipui kuukausia myrkytyksestä. Navalnyin mukaan hänen myrkytyksensä takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytökset.

Kiinnioton jälkeen Navalnyi tuomittiin vankeuteen 30 päivän ajaksi.

Tiistain oikeudenkäynti jatkuu lounastauon jälkeen noin kello 15 Suomen aikaa.

– Voitteko lähettää jonkun hakemaan jotain McDonald’sista, Navalnyi huikkasi oikeussalissa tauon alkajaisiksi.