Lehtikuva/Olga Maltseva

Ehdollisen tuomion muuttamista vankeudeksi käsitellään huomenna.

Venäjällä syyttäjäviranomaiset tukevat rikosseuraamusviraston vaatimusta oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin, 44, ehdollisen tuomion muuttamisesta vankeudeksi.

– Pidämme tätä vaatimusta laillisena ja oikeutettuna, viraston lausunnossa sanottiin.

Navalnyitä uhkaa kahden ja puolen vuoden tuomio, koska hän ei rikosseuraamusviraston mukaan noudattanut ehdollisen tuomionsa ehtoja. Navalnyin tuomiota on määrä käsitellä tiistaina moskovalaisessa tuomioistuimessa.

Navalnyin tukijoita on kehotettu kokoontumaan oikeustalon ulkopuolelle osoittamaan tukeaan oppositiopoliitikolle.

Navalnyi otettiin kiinni kun hän palasi viime kuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, missä hän toipui kuukausia myrkytyksestä. Navalnyin mukaan hänen myrkytyksensä takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytteet.

ILMOITUS

Navalnyin tukimielenosoituksissa otettiin sunnuntaina eri puolilla maata kiinni yli 5 300 ihmistä, heidän joukossaan noin 90 toimittajaa. Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan joissain paikoissa raakaa väkivaltaa.

Ranska kehotti Saksaa luopumaan kaasuputkesta

Ranska kehottaa Saksaa luopumaan Nord Stream 2 -kaasuputkesta venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun vuoksi. Eurooppa-ministeri Clement Beaune muistutti radiohaastattelussa, että Ranska on jo aikaisemminkin suhtautunut Venäjän ja Saksan väliseen putkihankkeeseen epäilevästi.

Putki on ollut pitkään lähes valmis, mutta sen rakennustyöt olivat tauolla vuoden 2019 lopusta kunnes ne aloitettiin uudelleen aikaisemmin tässä kuussa.

Yhdysvallat on yrittänyt pysäyttää hankkeen talouspakotteilla uhaten. Saksalainen energiayhtiö Uniper, josta Fortum omistaa enemmistön, on yksi venäläisen kaasujätti Gazpromin vetämän hankkeen rahoittajista.

Yhdysvallat vastustaa putkihanketta, koska katsoo sen kasvattavan Saksan ja muiden EU-maiden riippuvuutta Venäjän kaasusta liian suureksi. Putki kaksinkertaistaa kaasunkuljetuskapasiteetin Venäjältä Saksaan.