Lehtikuva/Markku Ulander

Pormestari sanoi Politiikan toimittajien tentissä, että nyt ollaan ajautumassa tilanteeseen, jossa rajoitukset eivät nauti ”tolkun” ihmisten kunnioitusta.

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kiistää, että pääkaupunkiseutu uhmaisi hallituksen tahtoa.

– Noudatamme hallituksen strategiaa paremmin kuin hallitus itse, Vapaavuori sanoi Politiikan toimittajien tentissä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa.

Hallituksen ja Vapaavuoren välillä on erimielisyyttä siitä, pitäisikö lasten ja nuorten harrastustoimintaa avata leviämisvaiheessa olevalla pääkaupunkiseudulla.

Viime viikolla kerrottiin, että pääkaupunkiseudulla alle 20-vuotiaiden harrastusmahdollisuuksia avataan kaupunkien tiloissa ”hallitusti ja rajatusti”. Hallitus on puolestaan suositellut, että rajoituksia ei nykyisestä höllennettäisi.

Vapaavuori sanoi, että jos koronan virusmuunnosten takia pitäisi ryhtyä järeämpiin toimiin, kyse olisi aivan muun tyyppisistä asioista kuin lasten harrastuksista.

ILMOITUS

Vapaavuoren mukaan Suomi on pärjännyt koronatilanteessa niin hyvin suhteellisen pienin rajoituksin, sillä ihmiset ovat noudattaneet rajoituksia ja suosituksia. Vapaavuoren mukaan nyt ollaan kuitenkin ajautumassa tilanteeseen, jossa rajoitukset eivät nauti ihmisten kunnioitusta.

– Ja tolkun ihmiset ryhtyvät kapinoimaan näitä vastaan, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori sanoi, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista aiheutuu uusia, sosiaalisia ongelmia kuten mielenterveysongelmia, jotka saattavat purkautua vakavampina kysymyksinä samalla kun epidemiologinen riski on varsin pieni.

– Hallituksen strategiassa puhutaan siitä, että toimien pitää olla välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja koko ajan pitää hakea tasapainoa terveydellisten, sosiaalisten, taloudellisten ja perusoikeuksien välillä, hän sanoi.

Vapaavuoren mukaan on esimerkiksi vaikea perustella, että lasten ja nuorten harrastuksia pitää valvottunakin pitää kiinni, mutta ravintolat ovat auki.

Kiuru sanoi, että vaikka lapsilla ja nuorilla korona ei ole tähän mennessä ollut kovin vakava, lapset ja nuoret voivat viedä koronaa harrastuksista kotiinsa.

Hän muistutti, että harrastuksista on tullut noin 15 prosenttia kaikista tartunnoista.

Kiuru halusi lisätä, ettei Suomessa ole inhottavia sosiaali- ja terveysviranomaisia, jotka turhaan kiusaisivat tai tekisivät rajoituksia kiusallaan.